Piosenka przewodnia: Bakłążanowa piosenka Raksit Laita z tego posta :-)
Na razie nie można się dołączyć via Durszlak, czekam aż Pan moderator zatwierdzi akcję.
(ps. czy widzicie nagłówek mojego bloga? Bo ja nie, i wpadam w lekką panikę)
Tydzień temu byłam na Kleparzu i zauważyłam stosy dumnie prężące się na straganach, pobłyskujące bakłażany.
Nie wiem co w nich jest, ale zawsze wydają mi się eleganckie i troszkę.. niedostępne. Może dlatego, że sama nie bardzo wiem co z nich przygotowywać? Przeglądając książkę Ramsaya „Great Escape” znalazłam kilka pomysłów na bakłażany i pomyślałam, dlaczego by nie zrobić akcji kulinarnej?
Nie są warzywami ale owocami a właściwie jagodami. Jest owocem dość kapryśnym, z lekką goryczką, ale mam nad zieję, że to Was nie zniechęci :-)
Kilka encyklopedycznych informacji:
Bakłażany (oberżyna, egg-plant, psianka podłużna – pierwszy raz słyszę tę nazwę;-)) pochodzą z Indii były uprawiane już od czasów starożytnych (podobno już pięć wieków przed naszą erą), w Europie pojawiły się dzięki kalifom Ummajjadzkim – już w XIV wieku były uprawiane we Włoszech, chociaż do XVIII wieku traktowano je raczej jako rośliny ozdobne (wcale się nie dziwię:))
Bakłażany znane są właściwie w całym basenie morza śródziemnego – zarówno w Europie jak i w Afryce Północnej i tutaj mam nadzieję szukać własnych inspiracji jeśli chodzi o potrawy:-)
Dziś największymi producentami sąJaponia, Chiny, Indie, Włochy, Turcja i Egipt. Na małą skalę w swoich szklarniach uprawiają bakłażany Holendrzy (jak to Holendrzy:))
Same owoce są niskokaloryczne lecz dość ciężkostrawne, mają dużo potasu i magnesu oraz właściwości odtruwające i wspomagające przemianę materii. Ponoć sok z bakłażanów zapobiega chorobom serca, ale szczerze mówiąc – ja bym się raczej go nie napiła:-)
W każdym razie: gotujemy tylko z pięknych, dojrzałych bakłażanów!
Mam nadzieję na ciekawą zabawę, dużo przepisów – klasycznych i trochę egzotycznych, smarowideł do chleba, przetworów.. i co Wam się tylko zapragnie!
Zapraszam do zabawy!
ps. z uwag technicznych: jeśli zdecydujecie się przyłączyć do akcji proszę, napiszcie to pod postem albo przyłączcie się na Durszlaku.
Link z przepisami proszę zostawiać albo pod tym postem albo wysyłać na e-mail.
Proszę o świeże, autorskie przepisy:)
I banner:
Źródła:
wikipedia.
foody.pl
WHFoods
Zdjęcie do banneru pochodzi z serwisu WrenSoft