Rzepa: przepis na zapiekankę + film HD:)

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

 

Dzień dobry,

Dzisiaj chciałam Was zachęcić do przygotowania czegoś na wskroś zimowego, z wykorzystaniem czarnej rzepy.

W moim wykonaniu będzie to zapiekanka z czarnej rzepy i karmelizowanych warzyw korzeniowych. Wszystko bardzo delikatnie doprawione ziarnami kopru włoskiego, które nadają fajny, anyżowy posmak oraz tymiankiem i pomarańczą.

Tym razem równolegle do posta przygotowałam również film z przygotowania zapiekanki na YT, więc podwójnie zapraszam:-)

Wydaje mi się, że czarna rzepa jest zdecydowanie niedoceniana – myślę, że może i częściej gościłaby na stołach gdyby.. po prostu było wiadomo, co z nią zrobić. Postaram się Wam podrzucić parę pomysłów i kto wie, może do czegoś się przydadzą:-)

Moim zdaniem do rzepy pasują:

  • inne warzywa korzeniowe
  • miód
  • świeże zioła (tymianek, rozmaryn)
  • orzeźwiające aromaty (koper włoski, anyżek, cytrusy)

Czy rzepa zasmakuje każdemu?

Nie wiem. Jak dla mnie ma ostry, lekko gorzkawy smak. Podobny do rzodkiewki. Ale wiecie, takiej prawdziwej, z ogrodu, a nie wodnistej i kupionej w supermarkecie..

Rzepę można przygotować na różne sposoby. Oto moje pomysły:

– w sałatce: pokrojona cieniutko surowa rzepa z podsmażanymi orzechami i pomarańczą.. można przygotować coś podobnego to sałatki z kalarepy
– w surówkach: wersja najbardziej oczywista
– długo gotowana, do miękkości z odrobiną ziół (tymianku, rozmarynu)
– karmelizowana w miodzie
– dodatek do zapiekanki warzywnej.

Dzisiaj chciałam pokazać Wam jeden z moich pomysłów na rzepę: zapiekankę z rzepy i innych warzyw korzeniowych – delikatnie karmelizowaną i doprawioną tymiankiem.

Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, jednak samo pieczenie wymaga nieco czasu. Gdybym robiła zapiekankę jeszcze raz, po prostu dusiłabym wszystkie warzywa do miękkości w garnku i potem wrzuciła tylko na 15 – 25 minut do zapieczenia w piekarniku.

Warto wziąć pod uwagę, że rzepa potrzebuje trochę czasu, żeby się ugotować/upiec, dlatego trzeba pokroić ją dość drobno.

Dla mnie kuchnia to w dużej mierze zabawa – lista składników zależy od Waszej wyobraźni.

 

Filmik z przygotowania zapiekanki z rzepy. Fartuszek uszyty przez moją Mamę, dziękuję!

Rzepa – przepis na zapiekankę z warzywami korzeniowymi.

Składniki:

  • 3 cebule (u mnie czerwone)
  • dwa ząbki czosnku, posiekane
  • 2 rzepy – obrane, pokrojone
  • warzywa korzeniowe (u mnie marchewka, pietruszka) – obrane, pokrojone
  • duża, pachnąca pomarańcza – miąższ pokrojony w duże kawałki. Jeśli pomarańcza jest ekologiczna: przed pokrojeniem można zetrzeć z niej skórkę
  • listeczki otarte z dwóch gałązek tymianku
  • łyżeczka ziaren kopru włoskiego, podprażonych na suchej patelni (jeśli nie macie kopru włoskiego, można zastąpić anyżem – trzeba go albo utłuc w moździerzu na proszek, albo wrzucić całe gwiazdki i usunąć je przed podaniem)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie), można zastąpić sosem sojowym, jednak nie będzie to już ten sam smak)
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • co Wam wyobraźnia podpowie!

Przygotowanie:

Cebule, warzywa korzeniowe kroimy na kawałki, czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy warzywa korzeniowe, skórkę pomarańczową (jeśli używamy), tymianek, koper włoski. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 25 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory, sos Worcestershire, pomarańczę, doprawiamy.

Teraz uwaga: można dusić na wolnym ogniu przez około 45 minut i potem zapiec w piekarniku (można się też uprzeć i wcale nie zapiekać;)), lub tak jak ja, wrzucić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 60 minut. Przed wsunięciem do piekarnika wszystko posypujemy dwoma łyżeczkami brązowego cukru.

Jeśli zapiekanka będzie się zbytnio rumienić – przykrywamy ją folią aluminiową. Potrawa jest gotowa, kiedy rzepa jest miękka i chrupiąca.

Podajemy jako dodatek do głównego dania albo samodzielne danie.

Smacznego!