Orkiszowy chlebek cukiniowy z kokosem i kardamonem

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

Dzień dobry,

Dziś zapraszam Cię na bardzo prosty chlebek – ciasto cukiniowe.
W ramach sprawiania sobie przyjemności, postanowiłam zakupić do domu mojej Babci (gdzie urządzam sobie bazę) piekarnik. Niestety, starodawna Ewa Wrozametu przestała być wiarygodna, zarówno jeśli chodzi o palniki jak i sam piekarnik.. Co prawda powinnam robić inne rzeczy w życiu, natomiast kuchenka jest tak kusząca..:-)

Stąd też kilka eksperymentów. Jak widać, nie do końca jeszcze ją „wyczułam” (chociaż udało się tez upiec bezę!), natomiast co do przepisu jestem pewna, że jest bardzo łatwy i smaczny. Przygotowałam ten chlebek już około 5 razy, za każdym razem z bardzo dobrym efektem.

Właściwie to coś w stylu ciasta marchewkowego z tą różnicą, że przygotowuje się dużo szybciej. Chlebek jest lekko słodki, wilgotny dzięki dodatkowi cukinii, delikatnie pachnący kardamonem.  Dodatkowo bardzo dobrze smakuje z masłem i miodem, ale też z różnego rodzaju dżemami. Nie jest to typowe, słodkie ciasto.

Przepis jest bardzo, bardzo łatwy.

Gorąco polecam, robi się w mgnieniu oka!

Uroki urządzania nowego/starego domu: zakupy niezbędnych rzeczy. Moździerz jest niezbędny, prawda? 

Chlebek cukiniowy z kokosem i kardamonem

Przepis zaadaptowany z pewnymi modyfikacjami  (nie wszystkie przepisy przystają do warunków polskich) ze świetnej książki Stirring Slowly: Recipes to Restore and Revive

Składniki:

  • 120g masła
  • 8-10 strączków zielonego kardamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 10 kropli olejku pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 1 średnia cukinia (około 250 – 300g)
  • 170 ml oliwy, najlepiej pomace (do pieczenia), jeśli nie masz olej słonecznikowy czy rzepakowy też się nada
  • 120 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 70g wiórków kokosowych
  • 325 g mąki orkiszowej (jeśli nie masz, możesz użyć zwykłej mąki białej do pieczenia)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do podania:

  • miód, masło

Przygotowanie:

Rozgniatamy kardamon, wyrzucamy łupinki. Cukinię trzemy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy razem z kardamonem odstawiamy na bok.

W dużej misce łączymy oliwę, cukier i wbijamy po jednym jajku, dokładnie mieszając. Dodajemy cukinię  z kardamonem, olejek pomarańczowy, mieszamy. Dorzucamy kokos, szczyptę soli. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski, wszystko razem dokładnie mieszamy. Można zrobić to nawet łyżką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170C przez około 60 minut lub do czasu, aż patyczek wbity w ciasto nie będzie wilgotny. Gdyby ciasto zaczęło się zbytnio rumienić, przykrywamy folią aluminiową.

Uwaga: w piekarnikach z termoobiegiem czas pieczenia będzie krótszy.

Wykładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Łatwizna, prawda?

Podajemy z miodem i masłem lub konfiturami.

Podobał Ci się przepis? Podaj dalej!