Błyskawiczna zupa cukiniowo-serowa

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:
zupa cukiniowo-serowa

Dzień dobry,

Tego roku nawiedziła nas klęska urodzaju! Ciocia posadziła cukinie i ma ich całą masę! W praktyce oznacza to, że nam również dostają się cukinki mniejsze i większe i wręcz nie nadążamy z ich przerobieniem!

Wczoraj wieczorem przygotowałam błyskawiczną zupę cukiniowo-serową i chciałam się z Tobą podzielić tym przepisem. Jest bardzo prosty, zupa dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, po przechowaniu w lodówce gęstnieje i można wykorzystać ją jako dip do tortilli.

Od razu przygotowałam cały gar, żeby na drugi dzień także mieć co wcinać.

Zapraszam!

Jak widzisz mam sporo przepięknych cukinek – im mniejsze, tym lepsze!

cukinie

Dla leniwych posiadaczy dużej ilości cukinii.

Uwagi techniczne: im mniejsze cukinie, tym lepsze. Małych cukinek nie obieram.

Smak zupy zależy od użytego sera: gorgonzola jest gorzkawa, myślę, że fajne byłoby połączenie łagodniejszego sera pleśniowego i np. cheddaru. Nie będę ukrywać, że próbowałam odtworzyć smak zupy jedzonej na warsztatach serowarskich w Wańczykówce , jednak z innym serem uzyskałam inny, lecz nadal smaczny efekt.

Zapraszam!

plastry cukini

 

Bardzo szybka zupa cukiniowo-serowa

Składniki:

  • 500 – 1kg cukinii, młodej, jędrnej, z ładną skórką
  • 300 – 500 g sera pleśniowego (ja użyłam dwóch opakowań gorgonzoli, łagodnej oraz pikantnej)
  • 3-4 małe cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cząbru/tymianku/przypraw prowansalskich (używam świeżego tymianku)
  • 1-2 łyżki tłuszczu do smażenia (klarowane masło/olej kokosowy/tłuszcz kaczy/gęsi/co tam masz)
  • 2-3 litry bulionu warzywnego, od biedy będzie też woda
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (jeśli masz, opcjonalnie)
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz do smaku

Do podania: blanszowane płatki migdałów, pieczywo lub grzaneczki , oliwa

Dodatkowo: papier do pieczenia lub pergamin

krawnik

Przygotowanie:

  1. Cukinie myjemy i kroimy na kawałki.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy cebulę i pokrojony w plasterki czosnek do czasu, aż będą miękkie. Dodajemy zioła i smażymy jeszcze minutkę.
  3. Dodajemy cukinię i przykrywamy całość pergaminem do pieczenia – w środku pergaminu robimy małą dziurkę.
  4. Smażymy na wolnym ogniu do czasu, aż cukinia zmięknie, co koncentruje smak.
  5. Do miękkiej cukinii dolewamy wodę, ser pokrojony na plasterki i gotujemy przez około 5 minut, aż serek się rozpuści. Blendujemy na gładką masę.
  6. Miksujemy wszystko blenderem, odstawiamy na około 10 minut, aż zupa się „przegryzie”.
  7. Doprawiamy teraz do smaku solą, jeśli trzeba – sery są słone, pieprzem, chilli.
  8. Podajemy ciepłą, z migdałami, grzankami i oliwą.

Smacznego!

krem

Podobał Ci się wpis? Podaj dalej!