9 naturalnych antybiotyków, które prawdopodobnie dobrze znasz

4.2/5 - (9 głosów)
Kategorie:
Podziel się z innymi:

Natura dała nam wiele różnych narzędzi, które pomagają zadbać o zdrowie i wspierać organizm w czasie infekcji. Wiele produktów, które znamy przede wszystkim jako produkty spożywcze i wykorzystujemy na co dzień w kuchni, ma niesamowite właściwości, a ze względu na zdolność oddziaływania na bakterie są one nazywane naturalnymi antybiotykami. Większość z nich na pewno znasz, a część masz we własnym domu. Które naturalne produkty mają wyjątkowo dobroczynny wpływ na zdrowie i jak ich używać? 

Czosnek (Allium sativum)

Właściwości lecznicze czosnku 

Gdybyśmy zapytali o naturalne antybiotyki, większość osób zapewne wspomniałaby właśnie o czosnku. Już dawno temu był on stosowany na przykład przy chorobach układu oddechowego. Za jego działanie odpowiada głównie alliina, która po rozkrojeniu lub rozgnieceniu czosnku zmienia się w allicynę, na którą nie jest się w stanie uodpornić wiele szczepów bakterii.  

Czosnek ma nie tylko działanie przeciwbakteryjne, ale również przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jego spożywanie może łagodzić objawy przeziębienia i wzmacniać odporność organizmu.  

Sposoby stosowania czosnku 

Najcenniejszy jest świeżo rozgnieciony czosnek. Żeby najpełniej skorzystać z jego zalet, nie należy poddawać go działaniu wysokiej temperatury, która osłabia jego właściwości. Najlepiej więc jeść świeży czosnek, a gdy chcemy dodać go do potrawy, najlepiej zrobić to na ostatnim etapie jej przygotowywania. 

Intensywny smak i zapach czosnku nie każdemu odpowiada, na szczęście można go spożywać również w innej formie – na przykład soku, liofilizowanego proszku czy kapsułek z olejowym ekstraktem czosnku. W czasie infekcji polecamy picie syropu z czosnku i soku z cytryny. U dzieci sprawdza się tak zwany gałganek Aliny, czyli rozgnieciony czosnek zawinięty w gazę i powieszony na noc w pobliżu łóżka. Już sam zapach czosnku działa jak naturalny antybiotyk. 

Miód

Właściwości miodu 

Dla wielu z nas sięganie po miód w czasie przeziębienia jest już naturalnym odruchem. Miód to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów. W czasie przeziębienia istotna jest zwłaszcza witamina C, której miód dostarcza w dużej dawce, ale sam miód ma również właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dawniej używano go również na rany, by je odkażał i przyspieszał gojenie. Na antybakteryjne właściwości miodu ma wpływ szczególnie obecność nadtlenku wodoru i enzymów pochodzących ze śliny owadów. Najlepsze rodzaje miodu o właściwościach antybakteryjnych, po które warto sięgnąć w czasie przeziębienia, to miód lipowy, spadziowy i gryczany. 

 Jak stosować miód? 

Stosując miód pamiętajmy zwłaszcza o tym, że w wysokiej temperaturze traci on część swoich dobroczynnych właściwości. Lepiej więc nie dodawać go do wrzątku. Miód dobrze smakuje z wodą, herbatą czy mlekiem. Gdy chcemy się rozgrzać w czasie przeziębienia, pijmy go z naparem z lipy lub z herbatą z malinami. Swoich zwolenników ma też intensywnie pachnące, ale niezwykle skuteczne, mleko z czosnkiem i miodem. 

Miód warto spożywać nie tylko w czasie przeziębienia. Jest on znany również z wspierania odporności i działania wzmacniającego organizm. Wzmacnianie odporności to proces długofalowy, dlatego powinniśmy myśleć o tym nie tylko zimą. Pomocne będzie picie rano ciepłego napoju z miodem, cytryną i startym imbirem. Pamiętajmy, że miód nie jest polecany dzieciom do ukończenia 1. roku życia.

Oregano (Origanum vulgare)

Właściwości lecznicze oregano 

Oregano to jedno z najzdrowszych ziół w naszych kuchniach. Poza tym, że wspaniale podbija smak wielu dań, ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera witaminę A odpowiedzialną za wzrok i układ odpornościowy, witaminę C o działaniu antyoksydacyjnym czy witaminę K wspierającą krzepliwość krwi. Zawiera też przeciwutleniacze, wspiera odporność, poprawia trawienie i zmniejsza stan zapalny, a na tym nie koniec. Działanie antybiotyczne przypisuje się olejkowi eterycznemu z oregano, czyli z lebiodki pospolitej, co związane jest z zwartością w nim karwakrolu i tymolu.  

Jak używać oregano? 

Oregano w formie suszonej możemy dodawać do potraw oraz przyrządzać z niego napar o właściwościach wykrztuśnych i przeciwzapalnych. Silniejsze działanie ma olejek z oregano, który możemy dyfuzować, wykorzystać do przygotowania inhalacji czy kąpieli (po wcześniejszym rozcieńczeniu w oleju bazowym). Do spożywania wewnętrznie najlepsze będą kapsułki z olejkiem z oregano, które będą delikatne dla przewodu pokarmowego i neutralne w smaku. 

Imbir (Zingiber officinale)

Działanie imbiru 

Korzeń imbiru zawiera gingerol – związek, który odpowiada za ostry smak imbiru, a jednocześnie ma cenne dla zdrowia właściwości. Gingerol ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie, poprawia trawienie i łagodzi problemy żołądkowe. Imbir jest również popularny wśród kobiet w ciąży i osób cierpiących na chorobę lokomocyjną, ponieważ zmniejsza nudności. Suszony imbir ma z kolei właściwości osuszające, dlatego będzie pomocny w infekcjach z katarem i dużą ilością flegmy. 

Jak używać imbiru? 

Jeśli zależy nam na właściwościach antybakteryjnych imbiru, najlepiej korzystać z jego świeżej formy. Korzeń możemy zetrzeć na tarce, a następnie przygotować z niego napar. Świeży imbir można również dodać do złotego mleka lub herbaty. Na naszym blogu możesz znaleźć przepis na imbirowy napar, który działa. Żeby najlepiej wspierał nas w przeziębieniu należy się trzymać kilku podstawowych zasad – przyjmujemy go od początku choroby, w odpowiednich, częstych dawkach i przygotowany w odpowiedni sposób. Imbir w formie suszonego proszku może być dodawany do wypieków, a miłośnikom owoców suszonych może posmakować imbir kandyzowany.

Inne naturalne antybiotyki 

Goździki (Syzygium aromaticum)

Goździki to tak właściwie suszone pąki kwiatowe czepetki pachnącej, a ich lecznicze właściwości są znane od tysięcy lat. Działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowe, a za sprawą zawartego w nim eugenolu również przeciwbakteryjne. Zarówno suszone goździki, jak i olejek z nich, wpływają na hamowanie rozwoju wielu różnych grup bakterii. Są one ratunkiem na ból zęba, gdy trudno dotrwać do wizyty u dentysty. Napar z goździków to z kolei przynosząca ulgę mikstura na ból gardła.  

Tymianek (Thymus vulgaris)

Od dawna wiadomo, że tymianek zawiera tymol, który ma silne właściwości antybakteryjne. Poza działaniem na wybrane bakterie, ma on również działanie przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Popularny w kuchni, jest wspierający zwłaszcza w infekcjach dróg oddechowych. Tymianek działa wykrztuśnie i pomaga w usunięciu śluzu z dróg oddechowych. Suszony tymianek można wykorzystać do przygotowania naparu, a olejek eteryczny z tymianku sprawdzi się przy inhalacji. 

Jeżówka (Echinacea purpurea)

Jeżówka, czyli echinacea, to roślina z rodziny astrowatych, którą od lata do jesieni możemy zobaczyć w wielu ogródkach. Poza tym, że pięknie wygląda, ma też odkryte dawno temu właściwości zdrowotne. Wspiera przy przeziębieniach, poprawia odporność i wzmacnia organizm. Stosuje się ją w leczeniu ran i zmian trądzikowych. Z tego powodu jest ona między innymi składnikiem wielu maści. Z korzenia jeżówki można również przygotować napar.  

Mirra (Commiphora myrrha)

Właściwości antybiotyczne ma także mirra, wonna żywica z drzew i krzewów z rodzaju balsamowca. Może ona chronić przed infekcjami dróg oddechowych i zapaleniem dziąseł. Może ona także wspomagać walkę z bakteriami, które wywołują boreliozę. Dawniej wykorzystywano ją do leczniczych maści i mikstur do płukania jamy ustnej. Badania potwierdzają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwbólowe mirry. Dziś używa się jej głównie w formie proszku lub olejku eterycznego. 

Gorzknik kanadyjski (Hydrastis canadensis)

Mniej znaną rośliną o właściwościach antybiotycznych jest gorzknik kanadyjski. Wykorzystuje się go przy zaburzeniach trawienia, chorobach skóry czy problemach z układem moczowym. Może być on przyjmowany w postaci naparów przygotowywanych z suszonego kłącza tej rośliny. Dostępny jest również w formie suplementu w kapsułkach.  

Podsumowanie

Antybiotyki to jedno z największych osiągnięć medycyny i zdarza się, że są one niezbędne. Antybiotyki dostępne w naturze są jednak często dobrym wsparciem. Poza właściwościami antybiotycznymi mają one wiele różnych właściwości zdrowotnych i z pewnością warto z nich korzystać!