O ludziach kochających jeść, najlepszej oliwie z oliwek i czerwonych pomarańczach.

 

incampagna-3

 

Dzień dobry,

Dziś poświątecznie, chciałam Wam krótko opowiedzieć o akcji, w jakiej ostatnio uczestniczyłam.

Nie wiem, czy można nazwać ją akcją – idea jest prosta: na Sycylii żyje sobie polsko-włoskie małżeństwo. Pani Justyna razem z mężem prowadzą ekologiczne gospodarstwo tam, południu Europy.

Uprawiają pomarańcze, cytryny, awokado, sprzedają też inne specjalności regionu, które niekoniecznie sami produkują.

Mają czerwone pomarańcze odmiany Tarocco, które tryskają czerwonym sokiem i plamią ręce, jednocześnie są słodkie i pachnące słońcem. Mają awokado – nie lubię  awokado, ale to od nich zjadłam samo, na surowo.  Mają pszczoły, więc w sezonie pomarańczowym (czyli teraz, kiedy u nas zimno i ponuro!),  pszczoły pracowicie zbierają pyłek z kwiatów pomarańczy, aby przerobić go na pyszny miód. Sami tłoczą oliwy, więc zamawiana u nich oliwa nie ma sobie równych: używam też oliw ze sklepów (kilkakrotnie pisałam o Monini, którą lubię), ale nigdy nie próbowałam lepszej oliwy niż  ta wytłaczana dosłownie miesiąc lub dwa wcześniej, w tradycyjnej prasie. To nie moja bujna wyobraźnia: pachnie kwiatowo i ma hmm.. potężny, aromat.

ps. o samych pomarańczach pisałam już rok temu:) U nas zima, u nich zaczyna się sezon obfitości..

Miód z kwiatów pomarańczy. Zastanawiałam się, czy rzeczywiście smakuje inaczej niż nasze polskie miody. Smakuje inaczej.

incampagna-4

Można u nich kupić jeszcze mnóstwo innych pysznych rzeczy (sery, wędliny, pastę z pistacji), jednak jest to dość droga zabawa, dlatego zawsze zamawiam „po troszeczkę’ – przed świętami trafiłam w dziesiątkę, ponieważ niektóre rzeczy (jak wspomniany miód z kwiatów pomarańczy) są już na wyczerpaniu.

W poprzednim zdaniu zobaczyliście magiczne słówko ‚zamawiałam’.

To nie jest tak, że piszę do nich i zamawiam trzy awokado (chociaż kto wie, może dałoby radę?) – zamawianiem zajmuje się moja koleżanka, Magda. Magdę poznałam dzięki blogowi, ale mniejsza o to. Ona bierze na siebie trud zbierania kilkudziesięciu zamówień od różnych osób, przywiezienia kilkuset kilogramów cytrusów i innego dobra (firma wysyłkowa przywozi całą paletę pomarańczy, ale trzeba ją odebrać, posortować, rozdzielić), rozdzielenia tego pomiędzy chętnych i rozliczenia zamówień.

Nie przepadam za awokado, ale ostatnio zużyłam cały kilogram tych: tym razem też zamówiłam. Będzie i do zjedzenia i na maseczkę :-)

swieczka

Przed Świętami zaprosiła nas do swojego domu, gdzie mogliśmy odbierać zamówienia. I nie tylko.

  • kosztowaliśmy różnych, sycylijskich specjałów (i wzdychaliśmy, że raczej nie da się na raz wszystkiego zamówić:-))
  • i pysznych tortilli kukurydzianych z Tortillas Molino – rodzinnego przedsiębiorstwa produkującego tortille, które śnią mi się po nocach (o tym napiszę innym razem:))
  • rozmawialiśmy o jedzeniu i o tym, że ah-Warszawa to ma dobrze bo mają eko-bazar, i rzeczy o którym nam się w Krakowie nie śniło…
  • i o tym, jakie są najlepsze pierniczki. I gdzie kupić lemoniadę z winogron. O nowych budkach na Kleparzu i o tym, skąd wziąć najlepszy chleb
  • i o tym, dlaczego łatwiej jest sprowadzić ser i inne delikatesy z Włoch, niż z Polski
  • i o tym, dlaczego te pomarańcze-nie-są-jeszcze-czerwone, a powinny być (będą, gdy na Sycylii wystąpi większa różnica temperatur)
  • i o tym, co lubią a czego nie lubią jeść dzieci..

Spróbowaliśmy różnych sycylijskich przysmaków, można powzdychać..;-)

swieczka-2

To nie był warsztat organizowany przez jakąś firmę.

Czy spotkanie pod patronatem gazety.

Po prostu spotkanie różnych ludzi, którzy lubią jeść.

Tak po prostu.

Większości nigdy w życiu nie widziałam i duża szansa, że ich więcej nie spotkam, ale znajdowaliśmy wspólny język; język pomarańczy i oliwy.

Dzięki za całą pracę, Magda!

Cytrusy przyjechały! Trochę jak za PRLu- całe mieszkanie w cytrusach i ludzie z reklamówkami stojący w kolejce po swoje:)

incampagna-6

 

incampagna-3

  • Anonim

    witam :) ostatnio bedac w Krakowie kupiłam slodkie pomarancze Tarocco prosto z Sycylii we wloskich delikatesach Galerii la perla na Michałowskiego , maja tam tez dobra oliwe niefiltrowana :)

  • Magda Garbacik

    Widze, że idea In Campagna szerzy sie i szerzy :) U mnie tez były ostatnio ich pomarańcze, a tym razem duużo więcej zamawiam :) Niezła radość może być z pomarańczowych kuek – jak male dzieci :)

  • Atria

    Dziewczyny ,najłatwiej jest zapisać się do grupy Krakowskie Wieści Spożywcze na Facebooku:

    http://www.facebook.com/groups/jedzeniewkrakowie/?fref=ts

    I jak jest zamówienie, to Magda wrzuca informacje na grupie + daje arkusz w googlach, gdzie trzeba się wpisać.

    I to generalnie tyle:)

    • Marta

      oooo super:)
      dzięki za info! :)
      Marta

  • Marta

    Dzień dobry:) poczytuję Pani bloga regularnie i czerpię z niego wiele radości i inspiracji:). I tak jak moi poprzednicy we wpisach pod tym postem mam pytanie czy można się jakoś dołączyć do następnych zakupów w In Campagne?. serdecznie pozdrawiam:)
    Marta

  • lo

    To zamawianie cytrusów i oliwy przeradza się w nawyk. Dobrze, że można to robić do marca. Ja właśnie robię konfiturę z tarocco na jutrzejsze śniadanie. Pozdrawiam. Lo (jadłyśmy razem śniadanie w Poznaniu).

  • Anial

    Jak można załapać się na zamówienie oliwy?

  • Nabrałem ochoty na ser :)

  • Fajnie, zę można się zaopatrzyć i popróbować takich specjałów:). Szkoda, ze do Krakowa tak daleko:). Pozdrawiam poświątecznie:)

  • Basia

    Ja również chętnie dołączyłabym się do zamówienia.

  • Dasz znać przy kolejnym zamówieniu? może i ja coś zamówię w końcu :)

  • Ada

    Chyba się skuszę przy następnym zamówieniu :) Z początku odstraszyła mnie cena, ale im wyższa jakość tym wyższa cena :)