Naturalny sposób na przeziębienie – syrop ziołowy!

oxymel-7139

Dzień dobry!

Jako pokazują wszechobecne reklamy tabletek na przeziębienie i grypę, sezon przeziębieniowy nadchodzi wielkimi krokami (a to dopiero rozgrzewka!).

Dlatego też, chciałam Wam dzisiaj pokazać pierwszy post tego typu w Ziołowym Zakątku: naturalny sposób na przeziębienie a jeszcze lepiej – podniesienie odporności.

Będziemy robić specyficzny rodzaj syropu – tak zwany oxymel: syrop będący połączeniem wyciągu z roślin podnoszących odporność i działających antybakteryjnie oraz miodu.

Bardzo prosty w przygotowaniu, większość składników mamy w kuchennej szafce i co najważniejsze: działa!

Zapraszam!

ps. zanim zaczniecie, polecam zapoznać się z zasadami dotyczącymi ziół w Ziołowym Zakątku: syrop jest robiony z bezpiecznych składników, ale jeśli jesteście na coś uczuleni, wiadomo: pomińcie.

Naturalny sposób na przeziębienie i podniesienie odporności: robimy syrop!
 

Naturalny sposób na podniesienie odporności.

Wiadomo, jeśli choroba zaatakuje, trudno się obronić i często pozostają nam lekarstwa. Można jednak pomóc podnieść sobie odporność za pomocą kilku remediów, które wykorzystamy w naszym syropie.

Zanim do nich przejdę podkreślę, że ten rodzaj syropu jest robiony z minimalną obróbką cieplną, co oznacza, że zachowuje maksimum właściwości! Dodatkowo, można go sobie spersonalizować: podrzucę Wam kilka pomysłów!

W syropie wykorzystany następujące składniki:

  • cebula: bardzo bardzo mocne działanie antybakteryjne
  • czosnek: działanie antybakteryjne i antywirusowe
  • pietruszka: mnóstwo witaminy C! I co najważniejsze: znosi ten uporczywy zapach czosnku!
  • chrzan: wzmacniający odporność, poprawiający trawienie, antybakteryjny
  • imbir: rozgrzewający, antybakteryjny
  • laska cynamonu: cynamon ma bardzo mocne właściwości antybakteryjne, rozgrzewające, poprawiające trawienie
  • chilli:działanie rozgrzewające (ze względu na kapsaicynę) oraz poprawiające trawienie

Jak widzicie, w syropie znajduje się dość pokaźne kombo, ale powiem Wam, że jest całkiem niezły w smaku:)

oxymel-7082

Domowy syrop: inne składniki wzmacniające odporność:

Podczas przygotowania syropu przyszło mi do głowy kilka ciekawych składników, które można dodać do wyciągu:

  • korzeń łopianiu: poprawiający trawienie. Zdrowy układ trawienny jest podstawą systemu odpornościowego (dużo o tym mogliby powiedzieć chociażby lekarze diagnozujący wedle Tradycyjnej Medycyny Chińskiej czy Ajurvedy, w medycynie zachodniej właśnie ze względu na układ trawienny łykamy probiotyk)
  • korzeń żeń-szenia: słynny ze swoich właściwości wzmacniających i rozgrzewających (tradycyjnie jest uznawany za lek na praktycznie wszystko;), bardzo dobrze tolerowany przez większość osób). Można kupić go w sklepach zielarskich. Ja nie znoszę niestety smaku żeń szenia, więc pomijam:)
  • rokitnik: super ze względu na witaminę C. Owoce są bardzo kwaśne, ale jeśli tylko macie pod ręką: polecam! Można dodać już do gotowego syropu, powinien fajnie komponować się z miodem
  • pokrzywa: bogate źródło mikroelementów, można jeszcze znaleźć dobre pokrzywy na skoszonych łąkach czy trawnikach:)
  • rozmaryn: super właściwości antybakteryjne, będziemy z nim robić coś ciekawego jeszcze
  • anyż: antybakteryjny, dobry na górne drogi oddechowe

oxymel-7145

Czy ten syrop nadaje się dla dzieci?

Jak wynika ze składu powyżej: nie ma w nim niczego, czego dzieci nie mogą spożywać, chyba, że są uczulone na dany składnik (np. na miód) – ewentualnie zmniejszyłabym ilość lub zrezygnowałabym z chilli, ponieważ nie jest lubiane przez dzieci.

Wiadomo, jesteście Rodzicami i najlepiej wiecie, co tolerują Wasze dzieci, zaś co nie – niemniej jednak syrop jest przygotowany ze składników używanych w tradycyjnej kuchni oraz ziołolecznictwie. Nie namawiam Was, ale swojemu dziecku bym dała:)

Jak dawkować?

Ja zamierzam brać co najmniej łyżkę dziennie od samego rana, kiedy tylko syrop będzie gotowy:). Tego typu syropy przy pierwszych objawach dawkuje się po co najmniej 3-4 łyżki dziennie.

Zaczynamy?

oxymel-7143

Naturalny sposób na podniesienie odporności – domowy syrop.

Składniki:

/ilość jest przybliżona, można modyfikować/

  • jedna duża cebula, posiekana
  • pół pęczka pietruszki, posiekanej
  • kawałek imbiru (około 3 centymetry) pokrojony na kawałki
  • kawałek korzenia chrzanu (około 7cm), pokrojony na kawałki
  • spora papryczka chilli
  • 1-2 laski cynamonu (można dodać też anyż w gwiazdkach, jeśli lubcie smak)
  • 3 ząbki czosnku (jak chcecie, możecie zaszaleć i dać całą główkę, ale wtedy jednak syrop nie będzie się nadawał do picia rano i wychodzenia do ludzi;))
  • ocet jabłkowy lub ocet winny do zalania- około 300 ml.

Uwaga:  najlepszy będzie ocet domowej roboty (ja użyłam octu herbacianego z kombuczy, tutaj możecie zobaczyć jak zrobić ocet jabłkowy). Taki ocet jest aktywny mikrobiologicznie i zachowuje pełnię właściwości (min. odkażających i regulujących trawienie).

Jeśli nie macie dostępu, warto kupić jakiś ocet bio – o ile są dostępne tzw octy „surowe” (chociaż z drugiej strony jeśli jest zapasteryzowany to nie warto przepłacać, dobroczynne bakterie i tak są wybite).

Oczywiście, lepiej kupić ocet w zwykłym, spożywczym sklepie (jeśli nie macie dostępu/czasu na powyższe opcje) niż wcale nie zrobić syropu.

W fazie drugiej:

od 1/4 do 1/2 kubka miodu

Wykonanie:

Faza pierwsza:

Wszystkie składniki syropu grubo kroimy, wkładamy do wyparzonego słoiczka (nakrętka też powinna być wyparzona). Zalewamy je octem tak,żeby kompletnie pokrył wszystkie zioła.

Słoiczek zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 3 tygodnie: co jakiś czas potrząsamy słoiczkiem. Ważne, żeby octu było więcej i żeby przykrywał nasze składniki.

Faza druga:

Po trzech tygodniach przecedzamy ocet (najłatwiej przez gazę), dokładnie wyciskamy zawartość.

Łączymy ocet z miodem.

Uwaga: jeśli miód będzie bardzo gęsty albo skrystalizowany, można wlać ocet i miód do miseczki, ustawić miseczkę w kąpieli wodnej i podgrzewać pod przykryciem do temperatury około 40 stopni (na malutkim ogniu) – wtedy miód delikatnie się stopi i połączy z octem, nie tracąc swoich właściwości.

Syrop przelewamy do wyparzonej buteleczki, podpisujemy. Trzymamy w lodówce (teoretycznie powinien wytrzymać kilka miesięcy). Żeby coś zadziałało, trzeba stosować go regularnie, co najmniej łyżeczkę na dzień.

W związku z pytaniem o trwałość:

Teoretycznie oxymel jeśli nie zawiera wody, ma bardzo długą trwałość (tyle, że np. olejki eteryczne z imbiru mogą się ulotnić i takie tam). Jeśli chcemy zużyć w przeciągu paru miesięcy, wystarczy trzymać w szafce. Jeśli chcemy np. zachować go wiosnę, to trzymałabym jednak w lodówce na wszelki wypadek i potem wyciągnęła do bezpośredniego spożycia(lekko podgrzała, jeśli ulegnie krystalizacji).

Dodatkowo sam ocet jest całkiem smaczny, można zastosować go jako dressing do sałatek:)

Smacznego i zdrowej jesieni!

naturalny sposób na przeziębienie

 

ps. podobają się Wam wpisy tego typu? Chcecie więcej na Ziołowym Zakątku (np. coś o propolisie albo sposobie na marznące nogi?:)).

Tags from the story
,