Pomimo, że mój blog jest działalnością non-profit, wszystkie fotografie pozostają moją własnością i nie zgadzam się na wykorzystywanie ich bez mojej wiedzy. Dziękuję.
Ponieważ czasami jestem pytana o sprzęt, jakiego używam odpowiem, że zdjęcia robię aparatem Nikon D50 z dwoma obiektywami: Zoom 18/55 oraz Nikon Nikkor f 1.8, 35 mm. Dodatkowo, używam statywu a potrawy fotografuję przy świetle zastanym.
Zdjęcia robię w formacie RAW (NEF) – jest to zapis taki, jak na matrycy aparatu. Zdjęcia wywołuję oprogramowaniem freeware (Gimp plus wtyczka do RAW).
Edycja: 12.01.2012 – do mojego fotograficznego sprzętu dołączył aparat Nikon D5100 oraz obiektyw Nikon Nikkor f 2.8, 60mm, micro (bez VR).
Przy każdej sesji robię około kilkudziesięciu zdjęć z których wybieram kilka najlepszych. Przed umieszczeniem zdjęć na blogu, wszystkie zdjęcia pomniejszam do odpowiedniej wielkości.
Mam nadzieję, że te informacje okazały się przydatne :)
- lustrzanka, Nikon D50
- jasny obiektyw stałoogniskowy (f 1.8, 35 mm)
- statyw, niezbyt ciężki, ale stabilny (używam SilkPro 360, jestem zadowolona)
- blendy: używam różnego rodzaju blend (powierzchni odbijających światło) zarówno zwykłego kawałka styropianu jak i blend dedykowanych dla fotografów. Najczęściej posługuję się blendą białą i srebrną.
- dyfuzor: rozpraszam światło najczęściej za pomocą zwykłej firanki
- dwumetrowy kabel USB: zdjęcia wędrują do komputera prosto z mojego aparatu
To, co zakupiłam, ale teraz leży w szafie;)
- dyfuzor do lampy błyskowej: użyłam dosłownie trzy razy
- zewnętrzna poziomica do aparatu: nigdy nie miałam cierpliwości, aby ją wykorzystać
- zdalnie sterowany pilot na podczerwień