Wesołych! i ciastka pomarańczowe

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:
ciastka pomarańczowe

Przede wszystkim chciałam Wam życzyć przyjemnych Świąt.
Takich podczas których można odpocząć i które można miło wspominać.

dr. Orla-Bukowska opowiadała nam na zajęciach o swoim przyjacielu Żydzie żyjącym w Stanach który podczas Świąt (w końcu nie jego świąt) zaszywał się w kinie a potem szedł na kolację do Chińczyków, ponieważ oni również nie świętowali.

Życzę Wam, żebyście, jeśli spędzacie Święta w samotności, zawsze robili to tylko z własnego wyboru..

A skoro zakończyłam część życzeniową chciałam się wytłumaczyć: Mama dała mi chwilkę przerwy i mogę popisać. A jaka Wigilia taki cały rok, więc coś tam popisać muszę.

Wczoraj stałyśmy z Mamą w kuchni od 14,00 do 21,00. Mamę podziwiam, bo ostro pracowała, mimo że była po nocy. Napiekłyśmy przeróżnych pyszności: żałuję, że części nie zrobiłam i nie opisałam wcześniej, może byłyby dla Was inspiracją – jednak dopiero wczoraj wybrałam się do Tarnowa po bakalie i takie tam

Chciałam podziękować Trufli i Komarce za inspiracje: dzięki nim na nasz stół wkroczy coś nowego.

Chciałam się także z Wami podzielić przepisem, który jest z nami od dwóch lat, zaczerpniętym z Kwestii Smaku. Moja siostrzyczka uwielbia i chodzi za mną pytając czy będą „śniegowe kule”.

Robią się naprawdę błyskawicznie, bez dodatku mąki. Moje są raczej pomarańczowe niż śniegowe, ponieważ nie oprószam ich cukrem pudrem.

Przepis pochodzi stąd (dziękuję, Asiu!)

Błyskawiczne ciasteczka pomarańczowo-orzechowe

składniki ( ok 40 sztuk, mi wyszło 30 większych)

250 g niesolonego masła, miękkiego
100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
110 g (1 szklanka) drobno posiekanych orzechów włoskich
6 łyżeczek drobno startej skórki z pomarańczy
375 g (2 i 1/2 szklanki) mąki, przesianej
cukier puder po obtoczenia ciasteczek


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mikserem ubijać masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste i kremowe, przez około 10 – 15 minut. Wymieszać z olejkiem, orzechami, skórką pomarańczową i mąką na jednolitą masę. Zlepiać po 2 łyżeczki ciasta formując kulki, odrobinkę je spłaszczać (tylko troszkę!), a następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 – 15 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Studzić przez 5 minut, następnie obtoczyć w cukrze pudrze.

Smacznego i wesołych!