„Stół jaki jest ” oraz lubelskie cebularze

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:



Dzień dobry,

Chciałam Was dzisiaj zaprosić do przeczytania recenzji książki Stół jaki jest. Wokół kuchni w Polsce, Wojciecha Nowickiego. Recenzję przygotowałam dla czasopisma bukinistycznego Archipelag w którym redaguję rubrykę kulinarną „Stoliku nakryj się„. (Dla poprzedniego numeru przygotowałam recenzję książki „Mistrzyni przypraw” oraz przepis na gulab jamon)

Książkę Nowickiego dostałam do recenzji jeszcze świeżutką, prosto z drukarni, jednak zanim opublikowano letni numer Archipelagu, wokół niej powstało już sporo szumu. Zupełnie się nie dziwię, ponieważ jest to pierwszy dłuższy esej w którym autor stara się postawić kompleksową diagnozę kuchni polskiej. To taka kuchenna refleksja nad tym „skąd pochodzimy i dokąd zmierzamy”.

Ponieważ Wojciech Nowicki pisze sporo o kuchni regionalnej, postanowiłam przygotować również lubelskie cebularze (które zresztą Nowicki wspomina w swojej książce). Przepis na nie również znajdziecie w Archipelagu.

Zapraszam do lektury i sama się za nią biorę, ponieważ Archipelag jest pismem tworzonym przez miłośników książek dla miłośników książek. Główny temat numeru to „Droga”, na wakacje w sam raz: można przeczytać o kobietach podróżniczkach, zerknąć na recenzje książek o odległych lądach, przyjrzeć się z bliska pracy reportera.. myślę, że znajdę coś ciekawego dla siebie:-)

ps. czasopismo można pobrać ze strony magazynu Archipelag w formie pdf. Mniej wytrwałym podpowiadam, że mój artykuł znajduje się na stronie 111.

ps2. jeśli tylko będziecie mieli możliwość współpracy z ciekawym czasopismem (nie mówię tutaj o czasopismach, które chcą „współpracować” tylko dlatego, że potrzebują darmowej siły roboczej a same są czasopismami komercyjnymi) nie wahajcie się nawet przez chwilę! To świetne doświadczenie, zobaczyć swój tekst, między innymi artykułami tworzonymi przez ludzi, którzy wkładają w to serce.