Brzoskwinia. Imbir. Mięta. Mascarpone = (de)serek

Kategorie:
Podziel się z innymi:







Zastanawiałam się czy dodać ten przepis.. jest tak banalny i prosty..
Ale z drugiej strony czy nie jest tak, że banalne rzeczy wychodzą najlepiej?

Zresztą, kiedy zobaczyłam zdjęcia – były robione podczas sierpniowych upałów – tak mi się tęskno zrobiło za ciepłem.. O!Słońce przebija przez chmury..

Serek brzoskwiniowy z miętą i syropem imbirowym powstał pod wpływem chwili i tego co miałam w lodówce.. moja siostrzyczka, która przebywała u nas na wakacjach stwierdziła “przepyszny, dasz na Ziołowy?No daj..”

No to daję.
Mała rzecz a cieszy

Serek jest bardzo kremowy, z nutką pikanterii i ciekawą fakturą pochodzącą od twardych, jędrnych brzoskwiń

Z ciepłymi życzeniami:-)

Użyłam syropu imbirowego z Krakowskiego Kredensu z tej serii:


Początkowo kupiłam syrop z myślą o dodatku do piwa, którego zazwyczaj nie lubię solo, jednak zasmakował i znika w tajemniczych okolicznościach dodawany do lodów, jogurtów, herbaty..

Polecam zakup, zwłaszcza że świetnie się przechowuje..


Brzoskwiniowe mascarpone z miętą i syropem imbirowym.

opakowanie serka mascarpone, lub innego, kremowego
1-2 dojrzałe brzoskwinie jednak niezbyt miękkie(użyłam płaskich, nieco droższe ale super się zjada, zwłaszcza trzymając w ręku na spacerze)
kilka łyżek syropu imbirowego
kilka listków mięty, drobno posiekanych
ewentualnie: brązowy cukier do smaku

Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki.
Wymieszać serek z brzoskwiniami, miętą i syropem imbirowym.
Syrop jest słodki ale można ewentualnie delikatnie doprawić do smaku.

Uwaga: od razu podawać, bo serek może zacząć podchodzić sokiem z brzoskwiń.
Jeśli wstawiacie do lodówki to przed podaniem porządnie wymieszać serek.

Proste, prawda?

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *