Taka notka w sam raz na Twittera.
Piekę pierwszego w życiu mazurka:) I pierwszego w naszej rodzinie, bo jakoś Mama ani Babcia nigdy nie robiły.
Trzymajcie kciuki!:-)
EDYCJA
Zdjęcie dla Was dziewczyny tak zupełnie na szybko, pomiędzy jednym a drugim mazurkiem. Zrobione przed chwileczką na balkonie – akurat słońce ładnie padało na taras.
Kruchy spód ucierany:
• 150 g miękkiego masła
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
• 150 g mąki pszennej
• 75 g mąki ryżowej * (lub ziemniaczanej)
Forma o wymiarach około 28 cm x 23 cm (mierzona po dnie)
Masa kajmakowa:
• 200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
• 1 łyżka płynnego miodu
• 2 łyżki masła
oraz:
• 1/2 szklanki orzechów włoskich, lekko zrumienionych na suchej patelni
Przygotowanie:
- Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 – 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
- Odłożyć 1/3 ciasta, resztę włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek, o wymiarach zbliżonych do dna formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do posmarowanej masłem formy i przyciąć ciasto nożem do wymiarów dna.
- Z resztek ciasta i odłożonej wcześniej 1/3 jego części, wałkować ręką na blacie cienkie wałeczki, podsypując mąką (wałeczki lepiej formują się ze schłodzonego ciasta). Zwinąć po dwa wałeczki w spiralkę i ułożyć ją na brzegach formy tworząc ozdobny rant. Z pojedynczych wałeczków ułożyć też kratkę na całej powierzchni mazurka.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor. Ostudzić, w międzyczasie przygotować masę kajmakową. Pociągając za papier do pieczenia wyjąć spód mazurka na blat. Można już kłaść dodatki i dekorować.
- Masa kajmakowa: Do porządnego rondelka z grubym dnem wlać mleko skondensowane, dodać miód i masło. Gotować przez około 8 – 10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę drewnianą łyżką. Masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasny brąz.** Masa dodatkowo jeszcze zastygnie po jej ostudzeniu.
- Nakładać masę łyżeczką w wolne przestrzenie na kratce mazurka, dekorować orzechami włoskimi. Po około 30 – 60 minutach mazurek można już kroić!