Zdążyć przed przymrozkami

shiso2

Dzień dobry,

Jesień przyszła szybciej niż się spodziewałam – niekoniecznie złota, ale chmurna i zimna. Niecały tydzień temu chodziłam jeszcze praktycznie w letniej sukience, kilka dni temu jeszcze tylko zarzuciłam na ramiona lekki sweterek, wczoraj na warsztatach kosmetycznych przeszyłyśmy się jeszcze po ogrodzie (chociaż zimny wiaterek lekko powiewał).

shiso

Dziś z przerażeniem patrzę na prognozy pogody, które zwiastują jutro śnieg (CO?), podrzucam rodzinie mój olejek tymiankowy, który sprowadziłam z Francji specjalnie do sklepu (bo katar i gardło, młodsza siostra jest tak zdesperowana, że wzięła co jej dałam) i przechadzam się po jesiennym ogrodzie.

Ogrodzie, w którym pełno egzotycznych roślin – zwłaszcza shiso/pachnotki, z której przygotowuję magiczne mikstury.  Ze zdziwieniem pytam: „Jej to już?”.

przymrozki-shisp-5544

To już piękne zioła, które dopiero zawiązują nasionka, muszą przymarznąć i opaść?

Zawsze strasznie mi szkoda roślin jesienią: jeszcze chciałyby porosnąć, owocować.  Jeszcze troszeczkę zostać tutaj, jeszcze troszkę sobie pożyć..

Tego roku pierwsze przymrozki przyszły wcześniej niż sądziłam.Miałam nadzieję w tym tygodniu przygotować filmy o różnych gatunkach shiso, tymczasem sorry, taki mamy klimat i zaczynają przymarzać.

przymrozki-shisp-5544

Perillę dwukolorową, o cudownym, anyżkowym zapachu..

przymrozki-shisp-5541

I perillę czerwoną, idealną do pikli i aromatyzowania octów:

shiso (1 of 1) (2)

 

Pierwszy raz miałam w ogrodzie wszystkie trzy perille. Zielną, ulubioną perillę mojej siostry, z której robię jej ulubione pulpety (komuś się powodzi, co?).

przymrozki-shisp-5545

 

Czubki są już lekko obeschnięte, na szczęście pod spodem znajdują się jeszcze świetnie pachnące, aromatyczne liście.

Tutaj resztki tajskiej bazylii..

przymrozki-shisp-5549

Nie miałam więc wyboru: musiałam zdążyć przed przymrozkami.

Razem z siostrą wybrałyśmy się na zbiory.

To, co przemarzło, zebrałam i ususzę jako przyprawę.
Resztę świeżych liści, tych pod spodem, o fantastycznym aromacie: od kminu rzymskiego do anyżu, będziemy mrozić, zalewać oliwą oraz przygotowywać ziołowe octy.

przymrozki-shisp-5555

Byle zdążyć przed przymrozkami!

Trzymaj się ciepło w tym tygodniu!:)

Podoba Ci się ten wpis? Podaj dalej!