Sezon na mniszek lekarski! [przepisy]

weekend-majowy-9781-768x1024

Dzień dobry,

Wczoraj wracając z Warszawy do Krakowa zauważyłam, że właśnie – zupełnie nagle – weszliśmy w szczyt sezonu na mniszka.

Wszędzie rozkwitły się całe mniszkowo-mleczowe (u nas na mniszka mówi się mlecz), złote łany.

Na blogu robiliśmy już wiele mniszkowych rzeczy: syropy, sałatki, gliceryty,wina  i po prostu byłoby wielką stratą, gdybyście i tego roku na receptury z mniszkiem nie zajrzeli!:).

Dodam, że od doktora Różańskiego dowiedziałam się, że najlepszym sposobem na mniszka jest jakaś mikstura z chloroformem, ale tak się składa, że nie trzymam tego składnika w kuchni, więc zostańmy przy cukrze, alkoholu i glicerynie!:)

[infobox maintitle=”Syropy z mniszka i więcej” subtitle=”klik!” bg=”orange” color=”black” opacity=”off” space=”30″ link=”http://klaudynahebda.pl/ziola-i-przyprawy/mniszek-lekarski/”]

 

wino_mniszek_lekarskiPodobał Ci się wpis? Podaj dalej!

  • łucja

    Klaudyno,chce zrobic ten syrop wg Ozarowskiego,tylko nie napisalas czy po zalaniu wsystkiego alkoholem sloik zakrecamy i odstawiamy na 7 dni,czy przykrywmay tlyko pokrywka,czy tak sam sobie stoi.
    Prosze odpisz

    • Szczerze mówiąc na tym etapie wszystko jedno, ja lekko przykręcam: jak nie przykręcisz to może Ci się wysuszyć za bardzo.

  • Żarłok

    Ponoć można zrobić PESTO z mniszka, w długi weekend majowy spróbuję, tylko pytanie czy robić pół na pół z bazylią, czy mniszek „sote” zmiksować? Czy np 10% mniszka w całym pesto

    • Zależy jaki masz mniszek, jak jest stary to będzie gorzki. Jak młodziutki to i 60%:)

  • plumka

    Jest pyszny robię trzeci rok i prawie w hurtowych ilościach .A jeśli chodzi o ilośći to właśnie w tamtym roku wpadłam na pomysł z ,ktorym się chciałam podzelić a który bardzo ułatwił mi pracę z kwiatkami mniszka ,fijołkami na nalewkę . Płatki kwiatków wyciskam prawie na wiór przy urzyciu praski do ziemniaków i małą ilością siły -polecam!

  • Kasia

    Mam pytanie odnośnie POTPOURRI, czy był ciąg dalszy uzyskiwania pachnącej soli?

    I odnośnie absolutu z bzu, udało Ci się coś takiego zrobić?

  • Kubełek Smakowy

    Moja Babcia i sąsiadka robią miodek z mniszka (u mnie także mówi się na niego mlecz ;-)) Ale sama chyba bym się nie odważyła na ziołowe eksperymenty, dlatego podziwiam i pozdrawiam ;-)

  • Anka

    A ja co roku robię miodek z kwiatów mniszka:) Lubie dodawać go zimą do herbaty, a dzieciakom miodek serwuje w okresie grypowym:)

  • U mnie chyba wszystko zje królik, będę mu suszyć na zimę :) to prawda, że sezon zaczął się tak nagle – jeden dzień, wydawałoby się, i wszystko żółte!

    • Po prostu 5 dni temu nagrywałam filmy i trzęsłam się z zimna. Szaleństwo.

      • Dokładnie! A teraz w domu nawet zaczyna pachnieć latem.
        PS mam Twoją książkę od niedawna, jest super :)

        • Abrakadabra

          A ja od początku ale wracam co chwila. Kiedy następna?

    • Mirosława Mahmoudi

      Witaj, ja takze sporo suszu dla mojej królisi zrobie, ale i miodek dla nas, dwunożnych, a jakże!!! pozdrawiam wszystkich miłośników natury i jej darów :) Mirka

      • Również pozdrawiam zakróliczonych :)