Lody bez maszynki do lodów – lody malinowe.

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:
lody-sernikowe-5264

Dzień dobry,

Czy robiliście już coś z malin?

Pewnie tak :-) Ja mogę powiedzieć, że mamy swoisty nadmiar malin: moja Ciocia ma własną plantację malin i tego roku owoców jest więcej, niż rąk do zbierania (wyjątkowo w całej okolicy – maliny nie obrodziły, jednak u nas są). Stąd też wystarczy znaleźć czas, wyjść na pole pełne malin i nazbierać w pół godziny wiaderko pełne tych owoców..

Maliny jemy na surowo, z cukrem, mrozimy je, robimy malinowe koktajle i kompoty.. Ekstrawagancja raczej nie do pomyślenia w mieście, gdzie mała kobiałka kosztuje dość sporo (tego roku ze względu na ogólny nieurodzaj, więcej niż zazwycaj). Stąd też przeróżne malinowe pomysły: tym razem przygotowałam sernikowe lody malinowe ze spodem ciasteczkowym.

Proste, bez maszynki do lodów, za to z białym serem, który został mi przy okazji robienia sernika. Praktycznie błyskawiczne i bardzo smaczne: przypadły do gustu nawet mojej siostrze, która z zasady nie przepada za lodami domowej roboty.

Zapraszam!

ps. jeśli szukacie przepisu na maliny, polecam dżem malinowy oraz syrop malinowy z wodą różaną. Są super!

ps2. przygotowałam dla Was film instruktażowy, ale ze względu na słaby internet, ukaże się pewnie jutro. Zapraszam!

lody-sernikowe-5278

Do przygotowania lodów potrzebujemy sera, jogurtu, odrobiny mleka, blendera, ciasteczek i jakiś foremek.

Ja mam proste foremki z Ikea, od biedy będą także małe pudełeczka po jogurcie z patyczkiem.

Lody łatwo się wyciąga i dobrze się trzymają. Najfajniejsze jest to,że można je zrobić „na oko”, bez konieczności ważenia składników:-)

W sam raz na sierpniowe upały.

Ah, ależ wyjechałabym jeszcze raz nad morze!

Sernikowe lody malinowe z ciasteczkowym spodem. Bardzo, bardzo łatwe.

/składniki na 12 lodów/

250 g białego sera sernikowego (około szklanki)
1/4 kubka jogurtu naturalnego lub gęstego kefiru
1/2 kubka cukru pudru (w zależności od słodkości malin, można dać nieco więcej, jeśli lubicie)
1/3 kubka mleka
dwie garśći malin

  • Na ciasteczkowy spód

(przepis na ciasteczekowy spód trzeba podwoić, jeśli chcecie mieć go do 12 lodów: ja zrobiłam połowę ze spodem, połowę samych)

9-10 kruchych ciasteczek maślanych (w sklepie na wsi były tylko „Łakotki”)
3 łyżki masła.

Wykonanie:

Na lody: wszystkie składniki mieszamy razem i miksujemy lub blendujemy blenderem (mówiłam,że to łatwy przepis jest?:)).

Na ciasteczkowy spód: ciasteczka kruszymy w rękach. Topimy masło, dodajemy do ciasteczek, mieszamy. Jeśli trzeba, można dodać troszkę więcej masła (zależy od ciasteczek): całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

Wlewamy do foremek na lody masę serową, tak do 2/3 objętości.

Uzupełniamy masą ciasteczkową.

Wkładamy patyczek i mrozimy co najmniej 6 godzin, najlepiej całą noc.

Gdybyście mieli problemy z wyciągnięciem loda z foremki: trzeba wcześniej zamoczyć foremkę w gorącej wodzie na kilkanaście sekund, wtedy lód wyjdzie gładko.

Smacznego!

lody-sernikowe-5261