Jack cheese – robimy ser dojrzewający. ZSS!

Dzień dobry,

Witam Was w kolejnej części cyklu Zrób sobie Ser!

Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania jednego z łatwiejszych serów krótko dojrzewających – amerykańskiego klasyka Jack Cheese.

Oryginalny „Jack cheese” bywa nazywany również „Monterey Jack” ponieważ jak wieść gminna niesie, został pierwszy raz wykonany w mieście Monterey przez serowara Davida Jacka. Prawdopodobnie inspiracją do jego przygotowania były sery tworzone przez franciszkańskich mnichów w Meksyku.

Przepis opracowałam dla portalu Chabrowe Pole – nie chciałam jeszcze na blogu wprowadzać przepisu na bardziej skomplikowane sery (zanim to zrobimy, jest jeszcze kilka rzeczy do omówienia, np. dodatki do sera, tworzenie dojrzewalnika etc.), jeśli jednak chcecie zobaczyć, jak wygląda przepis na ser gorąco zapraszam! Ten poniżej jest dość rozbudowany, ponieważ założyłam, że ma być przygotowany dla kogoś, kto nie wie nic o kulturach bakterii, przyrządach do robienia sera etc. – Wy oczywiście możecie zajrzeć do archiwum Zrób sobie ser!

Zapraszam na Jack Cheese!

  • tjb77494

    Z ciekawosci, jestem ze stamow i szukam odpowidnika tego sera w Polsce. Montery Jack nalezy do moich ulubionych i bardzo mi go brakuje

  • Dzięki za inspiracje na ser własnej roboty. Zerknij w wolnej chwili na moje poczynania: http://fotogoto.pl/sery/produkcja-sera
    Będę wdzięczny za uwagi. Umieszczę też link do Twojego bloga w mojej linkowni :)
    Pozdrawiam

  • Dawid

    Bardzo zaintrygował mnie cykl o serach i najprawdopodobniej przymierze się do zrobienia sera domowym sposobem :)
    Chciałem spytać o ilość sera który wytworzymy np z przepisu Jack Cheese?
    Czy można przyjść że będzie to ok 1 kg skoro z 5 litrów mleka zostaje nam 4 litry serwatki?
    Jeszcze jakiej wielkości foremki można użyć do tego przepisu?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    • :)

      Sera nie wyjdzie dużo – zostanie nam jakieś 4 – 4.5 litra serwatki, co po dojrzewaniu da jakieś 300dag sera mniej więcej: nie jest to opłacalna sprawa, ale dużo frajdy~!:) im dłużej ser dojrzewa tym jest lżejszy.

  • Shinju

    Bardzo szczegółowo napisany wpis :) Fajnie :) Chciałam tylko zwrócić uwagę, że link do rodzajów mleka w artykule nie działa.

    • Dam znać Sylwii z Chabrowego Pola, dzięki!