Puree z ziemniaków i dyni.

Dzisiaj przepis na puree z ziemniaków i dyni oraz post błyskawiczny.
Błyskawiczny, ponieważ Pan zaskoczył mnie tym. iż na weekend jedziemy w Jego rodzinne strony.. czyli jakieś 600 km stąd.

Moje nieśmałe obiekcje w stylu „co będę robiła, podczas gdy ty będziesz pracował”, „muszę się uczyć”, „podróż jest męcząca” zostały zbite, więc nie zostaje nic innego jak pakować się na jutro.
(Zaczęłam nawet piec chleb na jutro, sądziłam że spędzimy weekend w domu. Cóż, chleb pójdzie do rodziny..)

Póki co przepis na pyszne puree z ziemniaków i dyni.
Robiłam już kilka razy. Przepis niby prosty i banalny, ale całość całkowicie niebanalna. Robiłam już kilka razy, podając puree do pieczonej ryby i za każdym razem bardzo smakowało. No i bardzo atrakcyjne wygląda!

Zachęcam do spróbowania!:)


Pyszne pure z ziemniaków i dyni.
(dla dwóch osób)

500 g ziemniaków
250 g dyni, im bardziej pomarańczowa tym lepiej
3 ząbki świeżego czosnku, ściśniętego przez praskę
listeczki oberwane z tymianku
dwie łyżki oliwy (ew. masło)
dwie łyżki jogurtu naturalnego/śmietany/jogurtu greckiego.
sól, pieprz do smaku

Gotujemy ziemniaki do miękkości. Kiedy będą do połowy ugotowane, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (dynia gotuje się szybciutko, inaczej rozpadłaby się zupełnie)

Ugotowane ziemniaki i dynię cedzimy. Dodajemy czosnek, oliwę, jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Ja miksowałam w mikserze na gładką masę, można próbować też tłuczkiem albo blenderem..

Smacznego!


  • Atria C.

    > Gula myślę, że dobry, wsyzstko jest zmiksowane, więc nie powinny grzebać i wybierać drobinek które ewentualnie nie smakują. Co najwyżej można zrezygnować z większych kawałeczek ziół, żeby nie było marudzenia:)

  • Gula

    >Wygląda zachęcająco i dobry pomysł na przemycenie warzyw dzieciom:)

  • Atria C.

    > Kuchareczka No u mnie jeszcze konsekwentnie jesiennie, staram się nie myśleć wiele o świętach.. pozdrawiam!:)

    Amber My bardzo lubimy czosnek, nieomal pod każdą postacią, dlatego i w puree się znalazł:)

    asieja Dziękuję, pozdrawiam!

    ozzie Jest trochę zimno i ponuro ale nie narzekam. A puree jeszcze przez jakiś czas będę robiła z pewnością:)

    Tillinara Pozdrawiam!:)

    Hania-kasia Daj znać jak spróbujesz:)

    Kucharnia Dziękuję i pozdrawiam. Już żałuję, że nie wzięłam ze sobą aparatu aby się pobawić:)

    Paula, wiosanna Zapraszam, zapraszam i pozdrawiam!

    Olciaky Zdrowiej!

  • Olciaky vel Olcik

    >Mniaaam!
    Ale połączenie słoneczne;)

    Pozdrawiam niedzielnie i troszkę chorowito,

    O.

  • Wiosanna

    >Prześlicznie wygląda. Mnie też kusiło puree, ale może przy następnym kawałku dyni się uda?

  • Paula

    >i ma piękny, słoneczny kolor!

  • KUCHARNIA, Anna-Maria

    >No to cudownego weekendu! Mi pozostaje pozachwycać się tym pięknym puree!
    Pozdrawiam:)

  • hania-kasia

    >Fajny pomysł i pięknie się prezentuje. Mam nowy zapas dyni, więc wypróbuję.

  • Tilianara

    >Bardzo smakowity dodatek :) I do tego jaki słoneczny :)

    Miłej podróży :)

  • ozzie

    >Ciepło się robi od samego patrzenia. Taki prosty sposób na poprawę nastroju:)
    Udanego weekendu!

  • asieja

    >puree jest niezwykle słoneczne.
    a Wam życzę pięknego wyjazdu..

  • Amber

    >Piękny kolor i na pewno jest pyszne!Czosnek zawsze podnosi smak dyni.

  • Kuchareczka

    >Ale ma ładny kolor, megażółty jak jeszcze jesień :) I z czosnkiem,a ja czosnek uwielbiam i mogłabym jeść do wszystkiego :)