Przetwory z Ziołowego Zakątka na babie lato!

 

Dzień dobry,

Dwa dni temu moja koleżanka powiedziała:

– Robaki mi się pchają do domu jak nigdy, będzie szybko zima.

Potem dowiedziałam się, że zimowity szybko zakwitły i w ogóle nie wiadomo co będzie z gazem. Ciekawa jestem kiedy w telewizji będzie rytualny wywiad z Bacą, który powie „jak widzi zimę”.Przetwory robię co roku, bez względu na zimowity, gaz czy lecące szybciej na południe sznury dzikich gęsi, bo po prostu lubię. Lubię je robić, lubię jeść, lubię po prostu mieć w szafce.

Tego lata poszalałam z wyjazdami, więc dopiero przetworowo się ogarniam, ale dobrze wiecie, że co roku staram się przygotować coś nowego i niebanalnego (a równocześnie pysznego!). Tego roku też tak będzie: w niedzielę o 19.40 odczułam potrzebę smażenia jabłek, więc wybiegłam jak stałam do ostatniego otwartego sklepu osiedlowego i wzięłam co tam mieli. Przezorny zawsze ubezpieczony, prawda?

Zanim jednak zaczniemy z nowościami, zebrałam dla Was garść sprawdzonych przepisów na babie lato.

Niektóre znalazły się tutaj ze względu na ciekawy smak, inne ze względu na ciekawą technikę przygotowania, jeszcze inne dlatego, że po prostu robię je co roku..

Mam nadzieję, że wyszperacie coś dla siebie albo znajdziecie własną inspirację!

Prosta konfitra z bzu czarnego

Nie wiem czy to konfitura, marmolada czy dżem, ale jeśli znajdziecie gdzieś jeszcze czarny bez, to gorąco, gorąco polecam, moja ulubiona! Łatwo się robi, dobrze przechowuje, jest smaczna, nie trzeba się bawić z pestkami…

bez-czarny-dzem-6942

Galaretka z bzu czarnego

Kolejny pomysł na bez, może nieco czasochłonny, ale pyszny! Dodatkowo nie mamy tutaj pestek, które nie wszystkim odpowiadają. Ciekawa w smaku i niezwykle jesienna!

 

 

Konfitura z solonych jabłek z brązowionym masłem

Bardzo, bardzo pyszne, jabłka na pół-wytrawnie!

Tego roku przygotowałam też wersję na słodko, która niedługo pojawi się na blogu. Masło i jabłka to jest to! Gorąco polecam!

 

Morele, lawenda i masło – dżem

Jeśli znajdziecie gdzieś morele albo brzoskwinie jeszcze (niedawno widziałam na rynku!) to polecam także ten dżem. Również mamy tutaj masło, do tego lawendowy posmak i piękny kolor!

morele-dzem

Syrop malinowy z wodą różaną

Babie lato to dla mnie maliny.

Moja Ciocia ma małą plantację malin późnej odmiany i właśnie tak w połowie września zaczynamy robić malinowe przetwory. Zazwyczaj podkręcam syrop malinowy wodą różaną, jest wtedy niezwykle intrygujący! Jak wiecie, pestki nigdy mi nie przeszkadzają, ale jeśli lubicie bawić się w przecieranie, można go również przefiltrować:)

Dżem malinowy z cukrem palmowym

Fikuśny ale całkiem smaczny.

Nawet jeśli nie macie ochoty go zrobić, zapraszam do postu, gdzie napisałam kilka słów o cukrze palmowym, bo proces jego pozyskania jest niezwykle ciekawy.

Ten cukier wcale nie jest taki drogi jak brzmi: można go kupić w sklepach typu kuchnie świata albo w większych marketach na działach z orientalną żywnością (zazwyczaj)

Dżem gruszkowy z imbirem i MŁODYMI orzechami. Skandynawski.

Gruszki dopiero się pojawiają, ale młode orzechy są w sezonie. Bardzo ciekawy przepis, łatwy do modyfikacji (można dać dowolny rodzaj imbiru: suszony, marynowany, świeży, każdy idzie dobrze z gruszką) i MŁODYMI orzechami. Tamtego roku robiłam z włoskimi, tego roku będę z laskowymi.

Ostry sos śliwkowy z papryką i miętą

Kolejny chutney, bardzo dobry do burgerów.

Co prawda można go zrobić i na początku października, ale już teraz możecie przygotować się psychicznie do dymno-śliwkowego połączenia smaków prosto z Gruzji!

Najlepszy keczup domowy!

Skoro jesteśmy przy rzeczach wytrawnych , keczup który robię co roku z tego samego przepisu. Trochę keczup, trochę sos BBQ. Moja rodzina uwielbia w każdym razie.

Rumuńska zacuska

I na koniec coś, co robiłam sto lat temu (a dokładniej 5) i robię też co roku.

Rumuńska zacuska, taki trochę ajwar, trochę leczo.. Przepis dostałam od mojej koleżanki z Rumunii, Anci Viscan, więc to taka pyszna, domowa receptura. Kto by pomyślał, że pięć lat później wrócę do Rumunii i znów będę mogła spróbować zacuski?

zakuska

Podoba Ci się to zestawienie? Podaj dalej!

Jak pisałam, dopiero wchodzę powoli w przetwory zimowe.

Jeszcze jest trochę czasu, ale wiecie – przezorny zawsze ubezpieczony! Najbardziej z tego wszystkiego nienawidzę kompletować słoików! Zamierzam jednak być gotowa na dni smutniejsze i ciemniejsze: póki co jest trochę konfitur, czatnej (tak to się pisze?) jabłkowy z rodzynkami i śliwki. Co będzie dalej, zobaczymy!

Jak tam Wasze przygotowania do zimy?

ps. rok temu nagrałam film na YouTube o szybkiej pasteryzacji w piekarniku, w wolnej chwili stworzę wpis na jego podstawie.

  • Jolanta Lulowielb już powinien być.

  • merw

    link do sosu śliwkowego chyba nie działa, w żadnej przeglądarce. Przynajmniej u mnie (;

  • jeju nie moge juz kupowac z liroya słojów vbo robie jablek na setki. Kocham te opary jablczane i cieple zjadac na żywca. Zparawiam. KTOOO PODARUJE SŁOJE polubownie buuu:)))!

  • ja już mam większość przetworów zrobionych, ale ta konfitura z czarnego bzu mnie zaciekawiła, zwłaszcza, że koło moich Rodziców rośnie (na wsi :)). Tylko nie wiem czy jeszcze będzie jak tam pojadę.

  • oceeettttt

  • Te konfitury z bzu czarnego bardzo mnie zaciekawiły :)

  • AB

    Klaudyna, o co Ci chodzi z tym gazem ? bo nie rozumiem. Masz jakiś problem ?

  • Link z sosem śliwkowym nie działa.. a teraz śliwek u mnie zatrzęsienie, mogłoby wyjść coś dobrego.
    Ehh weszłam tutaj po drugim śniadaniu, a teraz czuję wielki głód;)

  • Magdalena Kowalska brzydkie były, połowa ubitych, widziałam w życiu lepsze jabłka niz z Buedronki.

  • Jak to brzydkie? Jabłka mają takie być, a nie jakieś śliskie, błyszczące, pokropione chemią i konserwantami jakie najczęściej są w sklepach. Pewnie, każdy chciałby kupować te jasnozielone, bo te są ładne i takie „naturalne”. A jak normalne jabłka od sadowników są w sklepie to „brzydkie”…

  • Ja na razie mam za sobą dżemy/musy i sosy z bzu, winogron, aronii, jeżyn i mirabelek.

  • Klaudyno. nie ma funkcjonalnego linku do sosu śliwkowego… pokazuje się wiadomość, że Twoja wyszukiwarka nie może go znaleźć…

  • Paeonia

    Ach, no i ja też smażyłam dzisiaj jabłka.. Przypadek? :D a teraz czaję się na konfiturę z czarnego bzu, mam nadzieję, że znajdę jeszcze owoce :)

  • Paeonia

    Klaudyna, a masz może jakiś pomysł na wykorzystanie nadprogramowej ilości ostrych papryczek? Część już wysuszyłam i zmieliłam na przyprawę, ale i tak mnóstwo mi ich zostało do przerobienia i nie wiem co zrobić z resztą :) Do leczo dodaje maksymalnie połówkę takiej papryczki, bo jest piekielnie ostra… Pomóóóż :D

    • admin

      Moze sirrahe?

  • Hm, ja bym to przerobiła na soki :).

  • Mama zrobiła konfitury z dzikiej róży, głogu, śliwek i aronii. Poza tym mamy bigos, kiszone ogórki i leczo w słoikach. Mogłyśmy jeszcze dostać owoce pigwowca, ale odmówiłyśmy – mamy jeszcze dużo słoików konfitur pigwowca z jabłkiem z zeszłego roku :)

  • Mniam! 5 minut temu skończyłam kolację a znowu zrobiłam się głodna…

  • Lubie grapefruity, ale jednak kalina nie jest tak dobra ;) Myślałam, że jak mocno przemrożę, będzie lepiej…No i zapach przy gotowaniu…Ufff…rodzina chciała mnie wysiedlić :)

  • Anna Pyziołek ja nie lubię kaliny też, gorzka. Pamiętam jak mnie Łukasz Łuczaj częstował na warsztatach, że taka dobra etc.etc.,;)

  • U mnie kalina koralowa na tapecie, ale raczej nie zostanę jej fanką…nawet jesli jest połączona w czarnym bzem. Ufff :)

  • dawniej putka nie było a nasze babcie wiedziały o zaletach i przetworach z jabłek

  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek ja wiem, ale nie zrobię tego w jeden dzień wszystkiego potem;)

  • poprawi sie ale zapasy zawsze musza być w spiżarni na wypadek ,,w”

  • :) CAŁKIEM ŁADNE JAK NA SKLEPOWE I NA DŻEM :*

  • Z tą zimą to chyba się trochę zagalopowałaś :) Cały tydzień ma być ponad 25 stopni.

  • Ziołowy Zakątek = Cud Dziewczyna :)

  • To przekaz podprogowy – od miesiąca nam o tych jabłkach tłuką, że Putin, i żeby kupować – w końcu uległaś ;)

  • Kasia Marciniewicz spokojnie, spokojnie:). Na razie chutney u kofifura z masłem, jabłka jeszcze beda w pazdzierniku ;)

  • Klaudyna Hebda – zrób koniecznie konfiturę z jabłek (jest u mnie) i batony jabłkowe! a suszysz jabłkowo-cynamonowe chipsy?

  • :) A my obieramy pigwy…

  • A ze skórek ocet ;)

  • Może być zwykłe:)

  • Oj, u mnie też od wczoraj królują śliwki:)

  • a zwykłego kakao nie można tu uzyć, musi być surowe?

  • jak to mówi stare przysłowie – mam śliwki i nie zawaham się ich użyć :-)

  • Anna Binder nieodtłuszczone.

  • a jakie to jest surowe kakao ?

  • To moze jeszcze jakiś rum?

  • Śliwki, kakao, sos rybny i to wszystko do jednego gara ?
    Odważna jesteś :-)

  • kakaowa śliwowica :D

  • skoro impreza to pewnie będzie śliwowica :P

  • Moja Babcia zrobiła ostatnio taką nutellę i jest obłędnie dobra :D

  • Nie wiem jeszcze co. Wiem, ze mnie kusi, zeby dodać sosu rybnego odrobine dla podbicia umami.

  • Chyba będzie nutella ;)