Przepis na ryż z Bali + filmik:-)

 

 

Dzień dobry,

Dziś błyskawiczny (ze względu na sesję) post z serii „proste przepisy”.

Zdarza się Wam czasem, że spotykacie się w książce kucharskiej, na blogu, stronie internetowej, ulotce informacyjnej z prostymi przepisami?

Wiecie, prostymi w taki bezczelny sposób: ot, kilka składników, wymieszanych razem.  Składniki tworzą jednak świetną kompozycję..

Z przepisami, na które przecież „każdy mógłby wpaść”, ale jednak sami na to nie wpadliśmy.. Dzisiaj właśnie błyskawiczny przepis z tej serii – zastanawiałam się, czy go umieszczać, ale dla mnie był czymś nowym i bardzo łatwym, więc oto jest na blogu!

Dziś bardzo prosty przepis na orientalny ryż z Bali (Nasi Kuning). Banalnie prosty do przygotowania, o ile posiadamy kilka składników: trawę cytrynową, liście limonki kaffir, kurkumę i mleko kokosowe. Otrzymamy delikatnie pachnący ryż o pięknym, złotym kolorze.

ps. jeśli macie ochotę na ryż, może się Wam także spodobać przepis na ryż po indyjsku – jeera rice.

Ryż przygotowany w ten sposób świetne pasuje do dań kuchni orientalnej, ale przyznam szczerze, że nie pogardziłabym miseczką samego.. Myślę, że sam pomysł gotowania ryżu na mleku kokosowym jest ciekawy i warty uwagi – nawet jeśli będzie  bez dodatkowych składników aromatyzujących.

Ze względu na moją sesję, dzisiejszy post będzie błyskawiczny i bez gadania. Poza tym, przepis jest prosty, więc nie ma się nad czym rozwodzić. Zapraszam na ryż! Filmik i zdjęcia również były błyskawiczne. Tym razem:-)

Przepis na ryż – film kulinarny. Tutaj link do wersji HD.

httpv://youtu.be/b_9TAm01OxY

Przepis na ryż Nasi Kuning – ryż z Bali:)

za książką Rick Steins Far Eastern Oddysey.

Składniki dla dwóch osób:

[ przepis podstawowy, można modyfikować ;-) ]

  • 180 – 200 g ryżu (ja użyłam mieszanki długoziarnistego i dzikiego)
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka kokosowego (jak na filmie, kilka łyżek)
  • trawa cytrynowa – 2 pędy
  • liście limonki kaffir – kilka
  • kurkuma, według upodobania
  • pół łyżeczki soli (ja użyłam soli morskiej, zwykłej trzeba dać nieco mniej)

Najpierw sprawdzamy na opakowaniu jak długo gotuje się nasz ryż (to zależy od typu ryżu).

Ryż gotujemy razem z wodą, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, kurkumą i solą. Można gotować na wolnym ogniu tyle, ile zaleca producent, albo trochę krócej i potem ściągnąć garnek z ognia – ryż sam się dogotuje.

Trawę cytrynową i liście limonki usuwamy przed podaniem.

Smacznego!

  • ależ piękne zdjęcia tutaj :)

    • Dziękuję pięknie za wizytę, jest mi miło, że Ci się podoba!

  • Takie proste przepisy na blogach też są fajne, bo czasami im prościej tym lepiej ale bywa tak, ze samemu na tę prostotkę się nie wpadnie. Ktoś musi pokazać to połączenie smaków, konsystencji i aromatów. Ktoś po prostu musi zainspirować. a ten pomysł na ten ryż jest świetny!

    • Właśnie ja też tak mam. Czasem się zastanawiam nawet, czy dawać przepis na bloga, ale potem jak się już zastanowie, to zazwyczaj daję:)
      Przepis z czystym sumieniem polecam!

  • Kochana wspaniale wygląda ten ryż … niestety nie wszystkie składniki u siebie dostanę …ale zapamietam go sobie, bo ma wspaniały kolor:)

    • Kurkuma wystarczy i będzie żółciutki!
      Tylko może mniejsza szczypta niż u mnie:)

  • Chętnie wypróbuję przepis. Ryż gotowany z mlekiem kokosowym jadłam dotychczas tylko w formie deseru. Z ciekawością spróbuję wersji słonej.

    • Jest fajny, z czystym sumieniem polecam!:)