Orzechówka – druga część przygotowania nalewki z orzechów.

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:
orzechowka-nalewka (1 of 1)

Dzień dobry,

Pamiętacie urocze zielone orzechy, które zebrałam na orzechówkę?

Cóż, nie są już ani zielone, ani urocze – jeśli zastanawialiście się, dlaczego powtarzałam „do orzechówki trzeba założyć rękawice”, to odpowiedź znajduje się na zdjęciu powyżej :-)

Dobrze, Wasze ręce nie byłyby aż tak czarne, ale nieprzyjemny brązowy kolor jest cóż… nieprzyjemny.

W każdym razie nadszedł czas, żeby wykończyć naszą orzechówkę wedle przepisu Hieronima Błażejczaka.

Orzechy stały przez tydzień, teraz dodajemy resztę składników!

Zapraszam!

Orzechówka – wykańczanie nalewki

Orzechówka – część druga.

Składniki:

/ciągle składniki na 0,5 litra spirytusu – bardzo trudno było mi wymierzyć przyprawy, jako że oryginalny przepis traktuje na 7 litrów/

  • nastaw
  • 1/8 świeżej gałki muszkatołowej
  • 1/3 lub 1/2 gwiazdki anyżu

    – powyższe przyprawy mielimy w młynku lub ucieramy w moździerzu, nie musi być bardzo drobno-

  • 3 ziarenka czarnego pieprzu: całe
  • zamierzam dodać także całą (!) laskę cynamonu, bądź dwie

Oraz:

  • syrop cukrowy: 500 ml wody + 300 g cukru (wszystko zagotować razem, ściągnąć ewentualne szumowiny, ostudzić).

Przygotowanie:

Przygotowanie orzechówki jest teraz bardzo łatwe.

Do nastawu dolewamy ostudzony syrop i dorzucamy przyprawy mielone oraz pieprz i ewentualnie cynamon.

Wszystko wstrząsamy, odstawiamy nalewkę na cztery miesiące. Miejsce nie jest podane, będę trzymała ją w kuchni.

Po tym czasie przecedzamy nalewkę i wkładamy z powrotem do baniaka czy słoika.

Zostawiamy na następne 4 – 6 tygodni, aż osad opadnie na dno.

Po tym czasie zlewamy klarowny trunek znad dna naczynia.

Bierzemy osad, filtrujemy go jeszcze raz (np. przez filtr do kawy przelewamy albo przez gazę) i ten „odsiąknięty osad” dodajemy do nalewki.

Odstawiamy – najlepiej na rok.

Po tym czasie uwalniają się aromaty, słodycz się równoważy i przyprawy się harmonizują, zwłaszcza intensywny posmak anyżu.

Bardzo dobra nalewka apertifowa albo jako wspomaganie w problemach żołądkowych – jako lekarstwo można przyjmować przed upływem roku. Wiadomo, jeśli coś się dzieje z żołądkiem, nie będziemy czekać na pełny bukiet smaków:)

To tyle!

orzechowka-nalewka (1 of 1)-2

PS. Zrobiłam krótką rozpiskę:

  • 20 lipca: wykończenie nastawu,
  • 20 listopada: odcedzenie nalewki, wyrzucenie orzechów, przelewanie do butelek, klarowanie,
  • okolice Bożego Narodzenia/Nowego Roku: zlewamy klarowny trunek, filtrujemy osad,
  • Boże Narodzenie – cieszymy się nalewką w pełnej krasie.