Poznaj swój nóż kuchenny. Blogowa seria.

 

Dzień dobry,

Pamiętacie, kiedy kupiłam swój pierwszy, porządny nóż? Jeśli nie, możecie przeczytać o tym w poście na temat japońskiego noża.

Od tej pory wiele osób pytało mnie e-mailowo o to, w jaki sposób zamówić nóż przez internet, jaki nóż wybrać spośród wielu rodzajów ostrza oraz czym różni się nóż X od noża Y. Nie jestem nożową ekspertką, ale podczas poszukiwania „noża idealnego” przetrząsnęłam wiele miejsc w sieci, dotyczących noży. Nigdy nie spodziewałam się, jak bardzo rozległy jest to temat!

Wiele osób z mojego otoczenia traktuje noże po macoszemu. W kuchni może znajdować się robot kuchenny, malakser, nowoczesny mikser planetarny, a zaraz obok kiepskiej jakości i co gorsza tępe (!) noże (ale za to z dziesięć rodzajów tępych noży). Odkąd sama zaczęłam trzymać w rękach porządne ostrze, mogę z całą świadomością stwierdzić, że porządny nóż to podstawa każdego kucharza, który myśli poważnie o gotowaniu. Paradoksalnie, nawet osobie początkującej, będzie dużo łatwiej posługiwać się ostrym, precyzyjnym nożem. Posiadanie dobrego noża wpływa nie tylko na jakość ale także na bezpieczeństwo i przyjemność gotowania. Wydaje mi się jednak, że temat nożowy jest bardzo mocno niedoceniany, dlatego postanowiłam przygotować krótką blogową serię wpisów pod tytułem „Poznaj swój nóż kuchenny”.

Oto krótki plan serii, mam nadzieję, że tematyka przypadnie Wam do gustu i znajdziecie w niej dla siebie coś ciekawego!

Blogowa seria: Poznaj swój nóż kuchenny.

Celem niniejszej serii jest  przede wszystkim przybliżenie zagadnień związanych z wyborem, rodzajami i pielęgnacją noży kuchennych. Serię oparłam na moich osobistych doświadczeniach związanych z wyborem oraz kupnem odpowiedniego ostrza.  Skupię się przede wszystkim na nożach uniwersalnych, czyli takich, którymi możemy wykonać większość czynności kuchennych (np. nóż szefa).  Zapraszam do zapoznania się z postami tworzącymi serię! (posty będą pojawiać się od początku października).

1.  Cechy dobrego noża kuchennego.

2. Anatomia noża: Parametry ostrza.

W tym poście piszę o tym jakie są rodzaje stali wykorzystywanej do produkcji noży, co to jest twardość stali, czym charakteryzuje się stal nierdzewna , jakie są inne , ważne dla nas parametry ostrza.  Skupiam się na praktycznych aspektach wyboru konkretnej opcji.

3. Jak wybrać nóż idealny.

Napiszę Wam o tym, jak wybierałam nóż dla siebie. Postaram się napisać na jakie elementy kupujący powinien zwrócić uwagę, wybierając nóż dla siebie (rodzaj ostrza, rękojeści, wyważenie, łatwość utrzymania i ostrzenia)

4.  Pielęgnacja noża:

Napiszę jak NIE obchodzić się z nożem. Z mojego doświadczenia wynika, że wielu dobrych i zapalonych kucharzy nie potrafi obchodzić się z ostrzem. Ja też nie potrafiłam! Napiszę jakich błędów unikać, aby nóż służył nam długo i dobrze.

5. Ostrzenie noża.

  • Ostrzenie noża cz I – co należy wiedzieć przed ostrzeniem i wyborem ostrzałki? Jak często ostrzyć nóż i dlaczego? Czym NIE ostrzymy?

Post na temat ostrzenia noża. Pokażę Wam w jaki sposób ostrzę swój nóż a także przedstawię metody alternatywne. Napiszę także, jak ostrzenie noża różni się w zależności od typu ostrza.

6. Zobaczymy, może w trakcie będzie jeszcze jakiś temat wart poruszenia? Myślałam o temacie „sprowadzanie noża zza granicy”, jednak muszę się zastanowić.

Wiadomości, które wykorzystam będą pochodziły z moich własnych doświadczeń oraz ze świetnego forum o nożach  knives.pl. Szczególnie polecam Wam dział Ostra kuchnia, poświęcony nożom kuchennym.

Pierwszy post serii planuję na początku października. Co Wy na to?

Written By
More from admin

Karkówka z szałwią, miodem, kolendrą i polentą na rosole.

Dzień dobry, Nowy Rok przywitał nas skrzypiącym mrozem (i to na tyle,...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *