Miód z rokitnika!

miod-rokitnikowy (1 of 4)

Dzień dobry,

Wytrzymacie jeszcze odrobinę rokitnikowego szaleństwa? (I bierzemy się za inne owoce z cyklu owoce jesieni).

Jak wiecie, jestem wielką rokitnikową fanką i skoro wiemy już w jaki sposób można rokitnika bezpiecznie dla naszych palców i zdrowia psychicznego obrać , czas w końcu coś z niego przygotować!

Dziś chciałam Wam zaproponować najłatwiejszy z możliwych sposobów (może poza zjedzeniem na surowo i wypiciem soku) czyli przygotowanie miodu rokitnikowego.

Gotowi?

ps. jutro w Dzień Dobry TVN będę mówić o roślinach zwiększających odporność i oczywiście będzie rokitnik. Nie powinno być tak,że więcej polskiego rokitnika sprzedaje się w Niemczech niż w Polsce, prawda?

miod-rokitnikowy (2 of 4)

Miód rokitnikowy

Miód rokitnikowy po raz pierwszy próbowałam w 2012 roku podczas warsztatów dzikiego gotowania u Łukasza Łuczaja (przygotowywałam wtedy również zdjęcia do Dzikiej Kuchni). Wtedy sam rokitnik nie bardzo przypadł mi do gustu: nie wiem dlaczego, ale zapamiętałam jego zapach jako nieprzyjemny i odpychający.  Teraz zmieniłam zdanie i rokitnik to dla mnie po prostu przyjemny kwas:)

Miód z rokitnikiem jest bardzo łatwym sposobem na cieszenie się tą rośliną, zwłaszcza w okresie okołoprzeziębieniowym. Całkiem dobrze się przechowuje, chociaż też dość szybko znika. Jest też oryginalnym prezentem: przynajmniej mi słoiczek rokitnikowy bardzo się podoba! Owocki które jeszcze się nie popękały dobrze zachowują pełnie właściwości rośliny (tutaj proponuję technikę zamrażania).

Nie masz rokitnika na rogu?

Nic to! Można kupić sok rokitnikowy, pomieszać z miodem i popijać na bieżąco.

Świetna, pożywna sprawa!

Jak przygotować miód rokitnikowy?

Weź owocki rokitnika, napełnij nimi słoiczek.

Zalej płynnym miodem.

Poczekaj tydzień, żeby się zamacerowało (można też jeść od razu oczywiście:)). Rokitnik wypuści trochę soku, więc przez spożyciem trzeba całość wymieszać.

Spożywaj co najmniej porządną łyżkę dziennie.

Możesz dodawać do herbaty, tak jak inny miód (czyli to herbaty letniej).

Smacznego!

 

miod-rokitnikowy (3 of 4) Miód

Written By
More from admin

Jak zrobić crème fraîche – francuską śmietankę? ZSS!

Dzień dobry! Witam Was w kolejnej części cyklu Zrób Sobie Ser! (w...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *