Litwor – arcydzięgiel – nowa roślina w ogrodzie:)

arcydziegiel

Dzień dobry,

Dzisiaj chcialam Wam pokazać nową roślinę w ziołowym ogrodzie: Arcydzięgla (Litwor)Angelica archangelica L (znanym tez jako andzelika, dzięgiel litwor). Przesyłkę z arcydzięglem dostałam od Ani (która pozdrawiam!). Wysłała mi dwie andżeliki o grubych łodygach, z czego jedna z nich ma już rozwijające się kwiatostany: zresztą, możecie je zobaczyć na filmie:)

Arcydzięgiel to bardzo duża i dorodna roślina z rodziny selerowatych: może dorastać do ponad dwóch metrów! Dlatego też, zanim znajdę dla niej miejsce w ogrodzie, postanowiłam poszukać różnego rodzaju zastosowań, aby mieć co robić z nadmiarem plonów:)

W tym poście opowiem Wam trochę o zastosowaniach leczniczych oraz kulinarnych arcydzięgla – od korzenia,aż po kwiat.

Zapraszam!

 

Arcydzięgiel litwor- trochę o zastosowaniach
 

Uwaga: arcydzięgiel występuje również w stanie naturalnym, ale jest objęty częściową ochroną i nie wolno go zbierać ze stanowisk naturalnych. Dodatkowo, zwłaszcza młodą andzelikę, łatwo jest pomylić z barszczem Sosnowskiego (ten ostatni ma  min. czerwone plamki na lodygach oraz plaskie, baldachowate kwiaty), dlatego też upewnijcie się, że zbieracie/sadzicie w ogrodzie dobrą rzecz!

Litwor ( arcydzięgiel) – zastosowania: od korzenia po kwiat.

Korzeń arcydzięgla:

Korzeń arcydzięgla ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie i to właśnie on jest głównym surowcem leczniczym. W Polsce istnieją uprawy arcydzięgla specjalnie na korzeń (korzenie wykopuje się w drugim roku życia rośliny). Działają szczególnie dobrze na układ pokarmowy – pomagają min. na nerwicę żołądka.

Korzeń wykorzystuje się również do doprawiania wytrawnych alkoholi (których nie lubię:): ginu, wermuthu absyntu, można przygotować z niego również dzięgielówkę (nalewki mnie nie kręcą, więc nie bardzo się na tym znam:))

Bywał także jadany po ugotowaniu, jako rodzaj warzywa.

Rycina arcydzięgla (za Wiki) – wszystkie części rośliny są jadalne. 


Koehler1887-GardenAngelica

Łodygi arcydzięgla. 

Łodyżki kandyzowane:

Jeśli spotkaliście się z arcydzięglem, prawdopodobnie była to jego kandyzowana forma – kandyzowane łodygi, dodawane jako ozdoba do deserów. O kandyzowanej andżelice słyszałam tu i ówdzie, jednak nigdy nie spotkałam się osobiście z tortem ozdabianym andżeliką, zaś zamówienie w Polsce kandyzowanych łodyg w ilości mniejszej niż dwa kilogramy, graniczy z niemożliwością (dlatego też, kiedy ich potrzebowałam, musiałam zamawiać je za granicą). Łodygi komercyjnie dostępne są delikatne w smaku, często są barwione dodatkowo na zielony kolor, aby były bardziej atrakcyjne. p

Z łodyżek można także przygotować dżem, którego robienie jest mniej czasochłonne niż kandyzacja – podobno smakuje jak gin na bułce:) Będę chciała go zrobić!:)

Łodyżki jako warzywo:

Łodyżki arcydzięgla jedzono, zwłaszcza w krajach skandynawskich, jako warzywo – mają dość intensywny (właściwie bardzo intensywny smak). Łodygi mniejsze są delikatniejsze w smaku, większe trzeba ugotować i obrać.

Liście arcydzięgla. 

Młode liście arcydzięgla bywają dodawane do sałatek, ale ktoś musi lubić ich głęboki, gorzko-anyżkowy posmak.

Liście arcydzięgla mają ciekawą właściwość: ograniczają kwasowatość. Dlatego dodaje się je do kwaśnych rzeczy (np. kompot z agrestu): stają się mniej kwaśne i dzięki temu można użyć w finalnym produkcie mniejszej ilości cukru. Jeśli chcecie wykorzystać tę metodę, zwiążcie liście w pęczek (taki bouqet garni), pogotujcie z kwaśnymi owocami i wyciągnijcie liście: jeśli je zostawicie, zdominują cały smak potrawy.

Kwiaty i nasiona:

Kwiatuszki są jadalne, można je wykorzystywać do sałatek, nasiona mają anyżkowy posmak i także mogą być użyte do doprawiania potraw.

Jak widzicie, zastosowań tej rośliny jest sporo, jednak będę musiała się trochę pogimnastykować, ażeby przełożyć je na praktykę: zwłaszcza,że jej posmak jest intensywny i bardzo specyficzny.

Spotkaliście się z andżeliką?

Może macie jakieś ciekawe pomysły?:)

Written By
More from admin

Kolendra wietnamska – persicaria odroata

Dzień dobry, Niedawno pokazywałam Wam zioła doniczkowe, które zakupiłam we Warszawie. Dziś,...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *