Keczup domowy – aromatyczny!

domowy-keczup-7318-3

Dzień dobry,

Dzisiaj chciałam Was zaprosić do przygotowania domowego keczupu. Robiłam przeróżne keczupy jednak ten szczególnie przypadł mi do gustu – robię go już drugi rok. Dodam, że smakuje także mojej Babci (a jest bardzo wybredna!), co powinno być wystarczającą rekomendacją:-)

Potrzeba dużej ilości pomidorów, żeby zrobić kilka słoiczków keczupu – jednak zapewniam, że warto! Ten konkretny przepis to coś pomiędzy keczupem a domowym sosem BBQ. Gęsty, niespiesznie gotowany (co widać zresztą po kolorze), z wyrazistym aromatem przypraw.

Idealny zarówno na kanapki jak i do mięs. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jeden z najlepszych keczupów jakie jadłam i jestem więcej niż pewna, że ani odrobina nie przetrwa do zimy!

Zapraszam!

ps. zdjęcia przygotowywałam na polu (wyszłam po prostu na osiedle), korzystając z pięknej jesieni. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat fotografowania na zewnątrz, polecam post dotyczący fotografii kulinarnej w plenerze:)

domowy-keczup-7334

Przepis na keczup pochodzi z jednej z moich ukochanych książek Tart and Sweet (według niej robiłam min. ogórki z chilli czy syrop z malin z wodą różaną) – opracowały go Amerykanki, które wiedzą, co to jest dobry keczup!

Sekretem tego keczupu jest odpowiedni wybór przypraw, które nie są bezpośrednio dodawane do masy pomidorowej, ale robione jako tzw. bouqet garni (wkłada się je podczas gotowania do malutkiej sakiewki z gazy i wyciąga pod koniec). Dodatkowo w tym przepisie keczup gotuje się dość długo, tak, że pomidory zaczną brązowieć. Należy też odczekać około 3 tygodnie,żeby całość dojrzała i smaki się wyrównały. Przyznam, że my jemy keczup który ma dopiero 1.5 tygodnia i mam uzasadnione obawy, że przed upływem miesiąca, całe zapasy się skończą:)

Jeśli chcielibyście zrobić jeden przepis na keczup, to polecam właśnie ten. Zwłaszcza,że można jeszcze znaleźć tanie i smaczne pomidory.

Zapraszam!

domowy-keczup-7330

Keczup pomidorowy – przepis.

Składniki na keczup:

  • 4 – 5 kg pomidorów, bez skórki, grubo pokrojonych
  • kubek cebuli, pokrojonej w piórka
  • 3-4 ząbki czosnku, zmiażdżone (lub więcej, jak lubicie)
  • 3/4 kubka octu jabłkowego albo winnego
  • pół kubka cukru
  • łyżeczka soli

Przyprawy:

(polecam wszystkie, ale jeśli znajdziecie np. tylko jeden rodzaj gorczycy też będzie dobrze!)

  • 2 suszone listki laurowe
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka gorczycy czarnej
  • łyżeczka gorczycy żółtej (tutaj możecie przeczytać więcej o gorczycy)
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  • dodatkowo: kawałeczek gazy z apteki albo jakiegoś materiału, sznureczek.

Przygotowanie keczupu:

Obieranie pomidorów ze skórki:

Ściągamy skórkę z pomidorów – ja robię to tak,że zagotowuję garnek wody (bo tutaj mamy dużo pomidorów), nacinam pomidory od dołu na krzyż i wkładam po kilka do wrzątku – wystarczy kilkanaście sekund i skórka ładnie odchodzi. Następnie biorę cedzak, przekładam pomidory i kiedy nieco się ostudzą ściągam skórkę.

Przygotowanie keczupu:

Pomidory wkładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cebule, czosnek, ocet winny, cukier i sól. Wszystkie zioła i przyprawy układamy na gazie, zawiązujemy sznureczkiem i wkładamy do pomidorów.

Teraz gotujemy na średnim ogniu dopóki całość nie straci około połowy objętości. Zajmie to około 40 – 60 minut.

Wyciągamy teraz nasz woreczek z przyprawami. Blenderem miksujemy sos* i gotujemy jeszcze tyle, żeby masa zaczęła przypominać konsystencją keczup ze sklepu.  Tutaj dużo zależy od naszych upodobań w zakresie gęstości: z mojego oryginalnego ranka pełnego pomidorów zostało około 35%. Drugie gotowanie może trwać od około 20 do 60 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

* alternatywną opcją jest przetarcie keczupu przez sito i pozbycie się pestek. Nigdy tego nie robię, jestem zbyt leniwa:)

Wkładamy do gorących słoiczków i pasteryzujemy.  Zostawiamy na co najmniej 2-3 tygodnie,żeby smak się wyrównał. Początkowo keczup jest bardzo intensywny w smaku, ale z czasem staje się wyważony i bardzo smaczny!

Smacznego!

domowy-keczup-7304

 

  • Katarzyna

    Robię juz drugi raz, tylko z białą gorczyca. Jest bogaty w smaku i aromacie. Nie korzystałam z innych przepisów i nie będę.

  • Anna Łukomska

    Wspaniały przepis, przepyszny keczup. Wbrew pozorom przy takiej metodzie obierania pomidorów, wcale nie ma dużo pracy. Cukier dałam brązowy i o połowę mniej, soli 2 łyżeczki. Wyszło przepysznie. Do czwartej porcji która niestety mi się lekko przypaliła, dodałam paprykę wędzoną. Świetnie zamaskowała lekki zapaszek a ja odkryłam nowy, inny sos :) Wielkie dzięki za przepis :) Czekam na kolejne.

  • Maria Krakowiak

    Jakiej wielkości ten kubek?

  • p.

    Dziękuję Klaudyna! W końcu udało mi się trafić moim wyczynem kulinarnym w gust Męża :) A jest wybrednym konsumentem keczupów. Od siebie dodałam jeszcze 2 starte goździki (na połowę porcji). Dla mnie to też najsmaczniejszy keczup domowej roboty jaki jadłam.

  • My też co roku w sezonie dojrzewania pomidorów robimy solidne zapasy zdrowego domowego ketchupu. Dzieci go uwielbiają :-)

  • Bożena

    Robiłam kiedyś keczup wg innego przepisu,był dobry ale twój jest fantastyczny,obawiam się że podwójna porcja na długo nie starczy

    • Klaudyna

      Bardzo się cieszę, że Ci smakował, ten jest moim ulubionym też!

  • Roch

    Wypróbowałem przepis a keczup wyszedł genialny! Jedyne z czym miałem problem to czasu drugiego gotowania. Im gęstrza się robiła masa to bardziej pryskała i trudno mi było nad tym zapanować :( Jakieś rady?

    • Inka

      Gotować niezblendowaną masę tak długo aż będzie prawie „sucha” i dopiero taką pulpę zblendować i przetrzeć przez sito. Gotowanie po zblendowaniu to poparzenia i kuchnia do mycia, pewne jak amen w pocierzu 😀

  • real

    Jedna rzecz, która dyskwalifikuje ten przepis………. Jeśli podaje się informacje, że pasteryzujemy to konieczne jest podać przez jaki czas, ile minut? 5, 10, 15 ?

    • Po prostu pasteryzujemy, to zależy od metody – pasteryzacja to pasteryzacja:), każdy ma swoją: wodną albo w piekarniku i to zależy od tego, którą wybierasz:)

  • Robie.dzięki!!!

  • targ pietruszkowy w Krk.pomidory wszystek odmiany cud

  • Dacie jakies przepisy

  • musi byc pyszne, tylko nie wiem czy sie zdobędę na to wyzwanie. Na razie ogórki obrodziły jak szalone wiec co trzeci dzień… http://www.jedzeniejakleczenie.blogspot.com/2014/08/jak-kisic-ogorki-prosto-szybko-zdrowo.html

  • Od ponad pięciu lat nie kupuję koncentratów ani przecierów. Wspaniale jest mieć swoją szklarnię. Przerabiam pomidory wiadrami, na przeciery, koncentraty, keczupy, całe pomidory w przecierze i kostkę pomidorową i wszystko co tylko można. Gdyby było bliżej podrzuciłabym Ci trochę.

  • Edyta

    Cześć :) jeszcze nie komentował am U Ciebie ale czytam często :) Dziękuję za ciekawe teksty i pomysły. Czy cukier jest konieczny? Może zamiast cukru można dać jabłko albo stewie? Pomidory same z siebie są słodkie :)

  • Anonim

    „Kubek” – rozumiem, że chodzi o szklankę?

    Jaka odmiana pomidora najlepsza? Malinowy, zwykły czerwony, inna? Jaka?

    Na pewno wypróbuję przepis, dzięki za pomysł.

  • palce lizać, robiłam podobny tylko krócej gotowałam i dodawałam dużo różnych ziółek na koniec

  • Polecam zrobić sos do spagetii do słoików albo sos słodko-kwaśny – żadne Uncle Bensy czy inne się nie umywają nawet!

  • Napisałam do dostawcy hostingu juz, dzięki za info.

  • zapraszamy do Rabki na targ w poniedziałek , mamy tu taka Panią że lepszej nie trzeba:)

  • Ja też nie otwieram…

  • Strona z przepisem jest niedostępna. :(

  • Na dobre ceny to chyba trzeba jeszcze zaczekać :( mi się skończył już zapas domowego ketchupu…

  • Ja właśnie zrobiłam z cukinii;)

  • Zapraszam jak beda czerwone

  • Agata

    Witam Panią, właśnie robię keczup z tego przepisu :) Ale nie ma takiego ciemnego koloru :( Co nadaje ten ciemny kolor?? Pozdrawiam

  • mam nadzieję że opublikujesz jakies przepisy po po ekspremyntowaniu na sliwkach .pozdrawiam

  • Fotomagi-pl MPrzydatek niestety nie mam:(

  • Ech,świetny ketchup! ja próbowałam taki z warzywami zrobić (by był gęstszy) ale wyszła mi zupa w smaku i tak ją zjadłam :) marzę o domowym ketchupie… Może Twój będzie i mój ;)

  • Jeszcze trochę do świąt, ale może robiłaś springerle i masz jakiś fajny przepis. W zeszłym roku robiłam pierwszy raz, ale strasznie twarde wyszły i nie wiem czy takie powinny być… a że jesteś fachowcem od potraw niecodziennych, to może masz jakąś sprawdzoną receptę:)

  • Idealnie wygląda Twój ketchup :)

  • MadziaŁyga zdecydowanie nie ten:D

  • hmm, rozumiem, że to nie ten, co w zeszłym roku razem robiłyśmy ;)

  • Thx.. :)

  • Postanowione – jutro robimy keczup! Z Twojego przepisu, oczywiście!

  • Maciej Lewandowski ja zawsze mówię, że na keczup i sie tanie znajdują:D

  • Magdalena Ka Che

    zrobiłam podobny, jednak oprócz zblendowania przecieram dwa razy, chociaż nie lubię tego…

  • Maciej Lewandowski

    Czad! Ale 4-5 kilo pomidorów… Hmmm Ale co tam, w przyszłą sobotę na ryneczku muszę zrobić odpowiednie zakupy. Ciekawe, czy przebije mój ulubiony ale cokolwiek drogi Heinza… Dzięki!

  • Ktoś zna moje myśli.Właśnie szukałam przepisu na domowy keczup.

  • ja też lubię robić dziwne rzeczy :)

  • Maciej Lewandowski jak chcesz ze mną poeksperymentować z keczupem fermentowanym, to napisz na priv:)

  • lubię, kiedy ludzie wychodzą na pole :D

  • Tyle fajnych przepisów a ja nie mam czasu na nic… Zazdroszczę samozaparcia i uwielbiam takich ludzi :)

  • Maciej Lewandowski chcesz ze mną poeksperymentować z fermentowanym, to napisz na priv;)

  • O, ja też jestem ciekawa :) Kolor taki intrygujący.

  • Czekamy..

  • Helenka Groch no tak, mówię przecież że na polu;)

  • Na polu, czyli na dworze ? ;)

    • Magda

      No i wiadomo teraz, że autorka tekstu pochodzi z południa Polski. „Na pole” to regionalizm i jest jak najbardziej poprawny :)

      • Nawet gdyby nie był, na pole to na pole;)

      • LadySith

        hmm ja jestem z południa i u nas pole to pole – tam gdzie się orze, sieje itp :P a nie podwórko / zewnątrz ;)

  • Maciej Lewandowski

    Ło, super, od długiego czasu szukam jakiegoś naprawdę sprawdzonego, dobrego przepisu keczupowego.

  • Magdalena Ka Che

    ciekawa jestem, jaki jest Twój przepis. W ub. tygodniu zrobiła dwa rodzaje keczupu, może jeszcze trzecu bym machnęła.