Kasztany jadalne przygotowanie pieczenie, przechowywanie.

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

[ Ten post jest częścią cyklu kasztany jadalne. Mogą także zainteresować Cię poniższe posty:]

Dzień dobry,

Ostatnio pojawiły się u mnie dwa kasztanowe posty. Pierwszy dotyczył historii kasztanów jadalnych a drugi przepisu na zupę z dynią i kasztanami. Dziś czas na temat: kasztany jadalne przygotowanie.

Pod postami wywiązała się ciekawa dyskusja (bardzo cenię sobie możliwość, choćby wirtualnej rozmowy z Wami).  Jedna z moich czytelniczek zostawiła komentarz, którzy stał się inspiracją do napisania tego postu:

Wiewióra:

A i jeszcze jedno. Ostatnio zaskoczył mnie artykuł w miesięczniku KUCHNIA. Podano przepis na zupę poprzedzając go wstępem o ludzikach, zabawach z dzieciństwa i piosenkach o tak na prawdę potocznie zwanych kasztanami Kasztanowcach… w składnikach też pojawiło się słowo tylko słowo kasztany a nie kasztany jadalne… cóż zwykłe, u nas potocznie nazywane kasztanami, owoce kasztanowca są trujące i jeśli jakiś laik zrobiłby z nich zupę chyba mógłby to odchorować… zadziwia mnie to , że zupę markował sam Kurt Scheller…to taka moja mała uwaga na temat świadomości ludzkiej dotyczącej roślin i tego jak potrzebne są artykuły, które Ty piszesz. Szkoda, że nie szerzej dostępne :)

Oprócz tego, że ucieszyłam się, że Wiewióra uznała moje posty za wartościowe (kto by się nie ucieszył, no kto?;)), jej komentarz dał mi do myślenia. Często autorzy artykułów dotyczących jedzenia nie zadają sobie trudu, aby odpowiedzieć wyczerpująco na niektóre pytania. Zwłaszcza jeśli rzeczy dotyczą czegoś dla nas egzotycznego i obcego. Doszłam do wniosku, że będzie dobrze jeśli napiszę krótki post w którym usystematyzuję wiadomości o wykorzystaniu kasztanów jadalnych w kuchni.  Tym razem zgodnie z zasadą „maksimum konkretów i minimum treści” przygotowałam krótki zestaw pytań i odpowiedzi.

Czy polskie kasztany są jadalne? Jak piecze się kasztany?  Jak obierać kasztany?

Jeśli zaciekawił Was ten temat zapraszam!

Jeśli macie jakieś pytania albo własne doświadczenia z kasztanami, zapraszam podwójnie. Postaram się w miarę możliwości na nie odpowiedzieć.

Kasztany w pytaniach i w odpowiedziach:

  • Jak smakują kasztany?

Świeże kasztany są słodkawe i sypkie. Są czymś pomiędzy słodkim ziemniakiem (batatem) a świeżym orzechem włoskim/laskowym.

  • Czy można jeść kasztany zebrane w parku?

[pullquote]Orzechy kasztanowca pospolitego (polskiego) są niejadalne![/pullquote]

Nie. Do jedzenia nadaje się jedynie kasztan jadalny (Castanea sativa).  W Polskich parkach rośnie zazwyczaj kasztanowiec pospolity ( Aesculus hippocastanum L.) , który nie nadaje się do jedzenia. . Kasztanowiec ten jest świetnym surowcem na drewno (drewno to jest porównywalne twardością do dębu ale równocześnie lżejsze), ale nie należy jeść jego orzechów.

[infobox maintitle=”Zobacz jak wyglądają kasztany jadalne w naturze!” subtitle=”klik!or” bg=”orange” color=”black” opacity=”off” space=”30″ link=”https://klaudynahebda.pl/zobacz-jak-wygladaja-kasztany-jadalne-w-naturze/”]

Kasztany jadalne ( Castanea sativia) rosną między innymi na południu Europy, są też uprawiane w Wielkiej Brytanii – w naszym kraju także można j znaleźć, nie są jednak tak popularne jak kasztanowce. Mają zupełnie inną skórkę niż nasze i bardziej przypominają duże orzechy laskowe. Tak wyglądają kasztany jadalne:

Tak wyglądają kasztany jadalne.  Nie zbierałam ich w  polskim parku! Włożyłam je do koszyka i poszłam na spacer tylko w celu zrobienia zdjęcia :-)

Kasztany jadalne przygotowanie : w pytaniach i odpowiedziach.

  •  Skąd pochodzą kasztany jadalne?*

Historycznie, kasztany jadalne pochodzą z pasa Morza Śródziemnego (od Portugalii do Turcji).

Tę zagadkę zadała Belgia od Kuchni: I jeszcze jedna kasztanowa ciekawostka, kto produkuje obecnie najwięcej kasztanów, no kto?.

Obecnie największymi producentami kasztanów są Chiny, Korea oraz Turcja.

Teraz już znacie odpowiedź!

  • Czy można jeść surowe kasztany?

Nie, nie można. Trzeba je upiec albo ugotować.

Aktualizacja. Surowe kasztany nadają się do jedzenia, komentujący poszerzyli moje horyzonty:-) Dzięki, Dziewczyny!

Belgia od kuchni napisała:

My zawsze zbierajac, obieramy i probujemy. Miedzy innymi, zeby sprawdzic, czy nie ma robakow. Jak sie przesadzi, to brzuch potem moze bolec , ale tak jest chyba ze wszystkimi dobrymi rzeczami.

Malina napisała:

właśnie też chciałam powiedzieć, że kasztany można jeść surowe, na Cyprze to dość popularne, nasza sekretarka, całymi dniami teraz zajada.

 

  • Czy kasztany trudno się obiera? Potrzeba do tego jakichś przyrządów?

Nie. Wystarczy naciąć kasztany na krzyż i upiec. Potem można miażdżyć skorupkę między palcami, co jest bardzo łatwe. Często pomiędzy kasztanami znajduje się warstwa stwardniałej „osnówki” – również ją trzeba usunąć. Generalnie im starszy kasztan tym więcej trzeba „bawić się” obieraniem.

Uczciwie mówię, że obieranie kasztanów to zabawa na dłużej i najlepiej uzbroić się w chwilę wolnego czasu. Kasztany można obierać krótko po wyjęciu z piekarnika i podjadać, kiedy jeszcze są ciepłe:-)

  • Jak pieczemy kasztany?

Bardzo łatwo. Musimy zaopatrzyć się w ostry nóż i ostrożnie (!) naciąć czubek kasztanów na krzyż.  Kasztany piekłam w temperaturze około 200 stopni przez 25 minut, co jakiś czas potrząsając foremką.
Następnie kasztany lekko przestudziłam i obrałam ze skorupek. Gotowe!

  • Jak przechowywać kasztany?

Najlepiej w lodówce, np. w papierowej torebce. Kasztany szybko wysychają i wtedy przestają być smaczne.

  • Dlaczego kasztany których próbowałam/ próbowałem były niedobre? (pozwólcie , że wybiorę jedną formę dla wygody czytania)

A) Nie lubisz kasztanów.

W porządku, nie każdy lubi wszystko (aczkolwiek, może przekonasz się do eksperymentów np. z mączką kasztanową albo z kasztanami jako dodatkiem do deserów?)

B) Kasztany nie były świeże.

Świeże kasztany są jak świeże orzechy włoskie albo laskowe. Sypkie, lekko wilgotne, słodkawe i aromatyczne. Z biegiem czasu stają się twarde, gorzkawe, suche.. Na pewno jedliście kiedyś takiego suchego, brązowego orzecha włoskiego- suchego i gorzkiego. Właśnie podobnie będą smakować kasztany.

Co więcej, starsze kasztany tworzą wokół orzecha twardą : „skórkę”, którą trzeba obrać – inaczej całość będzie gorzkawa.

  • dlaczego [miejsce na Wasze pytanie]? Włączę odpowiedź do głównej części postu, aby nie zaginęła!:)

Jeśli zainteresował Was ten temat jeszcze raz odsyłam do postu o kasztanowej historii.

Proszę, pomóżcie mi usystematyzować porządnie kwestię kasztanów jadalnych.

Macie z nimi jakieś doświadczenia albo porażki? (mi się przypaliły na początku ze dwa razy)?

Chcielibyście czegoś więcej się dowiedzieć? Jeśli będę mogła odpowiedzieć, odpowiem a jeśli nie, sprawdzę w źródłach co napisali na ten temat ludzie mądrzejsi ode mnie!

Miłej jesieni:-)