Pyszna kandyzowana skórka cytrynowa z migdałami.




Pamiętacie jeszcze cytryny marynowane z solą wg. Jamiego Oliviera?

Oprócz smaków słono-wytrawnych powstało z nich także coś słodkiego. Wszak szkoda wyrzucać skórki z ekologicznych cytryn, prawda?

Przygotowałam z niej kandyzowaną skórkę cytrynową z migdałami. Pomyślałam, że przepis idealny na początek października: słoneczny ale też aromatyczny i rozgrzewająco korzenny.

Dlaczego przepis dopiero teraz? Nie byłam pewna czy to co wyjdzie będzie dobre :-)
Teraz jednak po 2 tygodniach spróbowałam i zdecydowanie jest pyszne.


Do czego takie kandyzowane cytrynki? Do ciast, deserów zapewne etc. ale ja wyjadam prosto ze słoiczka.

Robi się bardzo prosto – warto kiedy macie pod ręką ekologiczne cytryny – szkoda wyrzucać takiej ładnej skóki..

Zdjęcia robione jeszcze słonecznym wrześniem.

Miłęgo weekendu!

Kandyzowane skórki cytrynowe z migdałami. Prosto do słoiczka.

skórki z 5 ekologicznych cytryn
migdały
szklanka wody
pół szklanki cukru
słoiczek:)

Wyciśnięte połówki cytryn ekologicznych (wcześniej wyparzonych) obieram obieraczką do warzyw tak aby była jak najmniejsza ilość białych błonek (ostrożnie!Pocięłam sobie palec przez nieuwagę). Kroję na cienkie kawałeczki. Z cukru i wody robię syrop na małym ogniu: kiedy zredukuje się o połowę dodaję skórkę cytrynową i migdały. Gotuję na wolniutkim ogniu tak długo aż skórka zrobi się szklisto przeźroczysta (około 40 minut)

Wkładam do słoiczka a słoiczek do lodówki.

Smacznego!