Skandynawskie ciasto bananowe z kardamonem + film kulinarny

Dzień dobry!

Dziś chciałam Wam zaproponować przepis na zakończenie lutego.  29 luty, to się zdarza tylko raz na cztery lata!

Jak wiecie, niecierpliwe wypatruję wiosny: znajduję ją w pierwiosnkach na parapecie, czy w kuchennych szafkach.

Wczoraj radośnie wyszłam na miasto w płaszczu. To był błąd, cały dzień sypiącego śniegu przypomniał mi, że z zimą nie ma żartów.

Ten przepis jest specjalny: przygotowałam go specjalnie dla mojej siostrzyczki Madzi, która jeszcze pół tygodnia temu spędzała ze mną ferie w Krakowie.

To proste ciasto bananowe z kardamonem. Dodałam do niego także trochę żytniej mąki. Jest łatwe w przygotowaniu i w przeciwieństwie do klasycznych ciast bananowych, dość lekkie – konsystencją raczej przypomina babkę piaskową niż ciężkie, wilgotne ciasta.  Świetnie się przechowuje i jest niezbyt słodkie.

Takie symboliczne zakończenie okresu mrozów i ferii.

Co jeszcze?

Hmm, do ciasta przygotowałam film kulinarny, w którym gotujemy razem z moją siostrzyczką – zaczęła niedawno 9 lat, ale jest bardzo wysoka (najwyższa w klasie!) i zawsze z wielką radością przyjeżdża do Krakowa. Pozdrawiam Lena!

Zapraszam!

Mam nadzieję, że dzięki temu postowi poczujecie chociaż odrobinkę wiosny!:-)

Przepis pochodzi z książki Nordic Bakery Cookbook (ah, kolejna książka do recenzji! Czekam tylko na więcej przepisów, które wypróbuję). Książka powstała w oparciu o przepisy serwowane w kawiarni Nordic Bakery w Londynie – jest to kawiarnia na wskroś skandynawska, proponująca zarówno słodkie jak i słone dania.  Na teraz mogę Wam powiedzieć, że to przyjemna lektura!

 

  Przepis na ciasto bananowe – film HD

W każdym bądź razie,bez dłuższego gadania (tak, potrafię też krótko!)  zapraszam!

Uwagi techniczne:

– konsystencja ciasta i słodkość mogą się delikatnie różnić od tego, jakich bananów użyjecie. Im bardziej miękkie i dojrzałe, tym słodsze i bardziej lepkie będzie ciasto

– użyłam cukru brązowego, ciasto nie jest zbyt słodkie (mi takie odpowiada), ale możecie wykorzystać zwykły, biały cukier, będzie słodsze.

– początkowo chciałam upiec to ciasto z mąką orkiszową, ale się skończyła :-) Myślę, że z orkiszem też byłoby fajne!

– myślałam, że ponad łyżeczka kardamonu w cieście to bardzo dużo.  Zdziwiłam się  – aromat jest lekko wyczuwalny!

– oczywiście można upiec, w czym sobie życzycie!

Lekkie ciasto bananowe – przepis:

lekko zmodyfikowany przepis z książki Nordic Bakery Cookbook

Uwaga! Ja z ciastem nie miałam żadnego problemu, pięknie mi wyrosło. Niemniej jednak dwie osoby przygotowały ciasto z tego przepisu i nie wyszło tak jak trzeba – ostrzegam uczciwie, że przepis z tej książki nie jest  w 100% powtarzalny. Jeśli macie jakieś pomysły, co mogło być nie tak,będę wdzięczna.

  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej (ja podgrzewam je lekko w mikrofalówce)
  • 250 g cukru (użyłam brązowego, może być też zwykły)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (dałabym nawet mniej – łyżeczkę może?)
  • łyżeczka soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki kamiennej)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka zmielonego imbiru
  • 2 łyżeczki ziaren kardamonu (bez osłonek), ubitych w moździerzu
  • 100 g mąki żytniej + 200 g pszennej (można dać tylko pszenną)
  • 5 dojrzałych bananów, zmiksowanych na puree.

Składniki:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.

Ucieramy masło i  cukier – nie musi być gładko. Dodajemy po jednym jajku.

W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.

Dodajemy mąkę z przyprawami do masy jajecznej – mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy banany i mieszamy jeszcze trochę.

Pieczemy w piekarniku przez około 1h – 1h. 20 minut (można sprawdzić wykałaczką albo zapałką: jeśli wbijemy ją w ciasto i nie przykleją się drobinki, jest dobrze!).

Studzimy.

Świetnie się przechowuje, smakuje lepiej nawet drugiego czy trzeciego dnia po przygotowaniu. Tylko, kto by wytrzymał?

A Wy? Też szukacie wiosny?

Ja wczoraj szukałam, szukałam, nadeszła śnieżyca i się przeziębiłam :-)

 

Written By
More from admin

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Klasyczne

Lubicie rabarbar?Ja, tak. Szczególnie taki z ogródka. Można wyrywać jego wielkie wielkie...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *