Chleb z figami i rozmarynem.

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:


Mam słabość do książek kucharskich, często za jednym zamachem kupuję dwie, zwłaszcza kiedy są niedrogie;-)
Jeden z moich ostatnich zakupów do „Pieczenie chleba” wydawnictwa Jacek Olejsiuk. Książka w całości jest poświęcona wypiekom w maszynie do pieczenia chleba. Mam takie cudo, a przepisy z broszurki mi się znudziły. Książka proponuję kilka ciekawych i oryginalnych przepisów.

Zaczęłam od czegoś co brzmiało zachęcająco, czyli chleba z figami i rozmarynem.
Efekt bardzo smaczny, nie kruszy się (co często zdarzało mi się gdy robiłam chleby z przepisów „broszurkowych”, jest świeży przez jakieś dwa dni. Raczej na słodko, w sam raz do domowych dżemów.

Chleb z figami i rozmarynem.

Składniki:
160ml letniej wody
2 rozmącone jajka
4 łyżki oliwy
500g mąki pszennej
2 łyżki mleka w proszku (dałam zwykłe mleko łaciate)
łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
łyżeczka suszonych drożdży
ok 10 dag suszonych fig.

1. Do formy w automacie wlewamy wodę, jajka, olwię. Wysypujemy mąkę, pokrywając płyn równą warstwą. Posypujemy mlekiem w proszku i rozmarynem ( w przypadku zwykłego mleka dodajemy je do płynów). Sól i cukier nakładamy do dwóch rogów formy. W mące robimy niewielkie wgłębienie, wsypujemy drożdże.

2. Formę umieszczamy w automacie i zamykamy pokrywę. Na panelu stereowania ustawiamy cykl: zwykły, 750g. Wciskamy start. Gdy automat zasygnalizuje dorzucenie dodatkowych składników, dodajemy figi.

3. Po zakończeniu pracy automatu wyłączamy urządzenie. Wyjmujemy chleb z formy i zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!