Słodkie bułeczki z cynamonem i kardamonem.

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:


słodkie bułeczki

Drożdżowe bułeczki.
Nic dodać, nic ująć.
Słodkie, ale nie bardzo.
Miękkie, pysze zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Takie, które chce się jeść zanim nie ostygną.

Przepis pochodzi od Liski. Bułeczki robiłam już kilkakrotnie w ramach akcji „jem śniadanie z moim Panem”;-) Są dość czasochłonne, dlatego ciasto przygotowałam wieczorem a rano uformowałam bułeczki i przygotowałam nadzienie inaczej musiałabym albo wstać o szóstej i zrobić w mieszkaniu zamieszanie, albo poddać się i przygotować je na kolację.:-) Jak większość drożdżowych bułeczek, należy je zjeść tego samego dnia, bo szybko czerstwieją. Ale to nie jest takie trudne!

Mają piękny kształt i miło się je zawija. Kiedy się je piecze w powietrzu unosi się zapach domu.
Drożdży, pieczonego chleba, subtelny aromat przypraw. Zapach spokoju i ciepła.
Obietnica rozpoczęcia miłego dnia.

Smacznego!
słodka bułeczka

Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Kaffebrod med kardemumma
Bułeczki kardamonowe 12 sztuk

Składniki:

1 łyżka cukru
1/4 szkl (50 ml) ciepłej wody
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
200 ml mleka
1 łyżka śmietany
100 g masła
450 g mąki (ok. 3 szklanek)
120 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka swieżo utłuczonego zielonego kardamonu

Do posypania:

2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Do posmarowania:

1 jajko plus 1 łyżeczka wody
płatki migdałów i cukier

Przygotowanie:

W miseczce wymieszać łyżkę cukru, ciepłą wodę i drożdże.
Odstawić na kilka minut aż zacznie bąblować (ok. 10 minut).

W rondelku wymieszać mleko, śmietanę i masło. Podgrzać aż masło się roztopi. Odstawić by ostygło. Wtedy połączyć z mieszaniną z drożdżami.

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i kardamon. Połączyć z mokrymi składnikami, zagnieść ciasto (można mikserem).
Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.

Ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości 40 x 45 cm.
Posmarować go masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę (fot. 1).
Pokroić na kawałki grubości 3,5 – 4 cm (fot. 2). Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem (fot. 3). Posmarować resztką masła.
Ostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut (nie urosną zbyt wiele).

Przed wstawieniem do piekarnika posmarować z wierzchu jajkiem z wodą, posypać cukrem i migdałami.
Piec ok. 20-25 minut, aż będą koloru ciemnozłotego.